Din datele comunicate, până în acest moment, de Biroul Electoral Central, după centralizarea rezultatelor de la 97,99% dintre secțiile de votare din țară, știm clar ierarhia principalelor partide competitoare. Știm, cu o anumită marjă, și numărul de mandate de primar, respectiv de consilier local sau județean adjudecate de formațiunile politice respective. Și mai știm lunga listă a partidelor care au reușit să obțină între 2,49% și... 0,00% din voturile exprimate, scrie Digi24.
Din datele comunicate, până în acest moment, de Biroul Electoral Central, după centralizarea rezultatelor de la 97,99% dintre secțiile de votare din țară, știm clar ierarhia principalelor partide competitoare. Știm, cu o anumită marjă, și numărul de mandate de primar, respectiv de consilier local sau județean adjudecate de formațiunile politice respective. Și mai știm lunga listă a partidelor care au reușit să obțină între 2,49% și... 0,00% din voturile exprimate.
Toate aceste formațiuni și alianțe vor suferi, în urma rezultatelor înregistrate, o nouă lovitură: nu li se vor deconta de la bugetul de stat cheltuielile de campanie. Potrivit modificărilor aduse recent Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor și organizațiilor aparținând minorităților naționale „sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiilor electorale, precum și cele efectuate la nivel central” în cazul în care a fost depășit pragul de 3% din voturile valabil exprimate. Același prag de 3% este prevăzut drept condiție de rambursare a cheltuielilor și pentru candidații independenți, cu diferența că se iau în calcul voturile valabil exprimate pentru funcția la care a candidat (de primar, consilier local, respectiv consilier județean).