Rareș Ștefan Dragomir, are 12 ani și învață la o școală din București. Acesta a ales să îi adreseze o întrebare Vice-Premierului Raluca Turcan, legată de problemele de mediu existente la noi în țară și situația amenzilor pe care România le achită către Uniunea Europeană în lipsa unui sistem național de colectare selectivă a deșeurilor.
Rareș: "România a agreat, ca parte a UE, să pună în practică un sistem național de colectare selectivă a deșeurilor. Nu a reușit, și este amendată de Uniunea Europeană. Cum priviți această situație și care sunt ideile voastre pentru că aceste amenzi să se împuțineze sau chiar să dispară?"
Raluca Turcan a menționat lipsa inițiativelor autorităților locale și a propus printre soluții accesarea de fonduri europene pentru centre de colectare selectivă:
"Este o tema care mă preocupă foarte mult și din nefericire suportăm amenzi acum pentru că multe autorități locale au ezitat să ia această măsură pentru are și niște conotații mai puțin populare. Și din cauza orientării și dorinței de a fi plăcuți, au ezitat să educe populația să colecteze selectiv în primul rând. După aceea să se facă transportul deșeurilor în spații special amenajate.
Și cred că dacă, în fiecare zi a vieții noastre, la fiecare nivel, o să spunem că plasticul trebuie pus la plastic, hârtia, cartonul trebuie pus la carton și deșeul menajer în spațiul special amenajat, vom ajunge să creăm acel confort pentru autoritățile locale să aplice pentru fonduri europene.
Pentru o groapă de gunoi pentru deșeuri colectate selectiv sunt bani europeni în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro pe fiecare unitate administrativă. Și atunci, noi educandu-ne, punem presiune pe autoritățile locale să colecteze aceste deșeuri și să avem cu toții un mediu mai curat." a răspuns aceasta.