Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 A început campania electorală pentru alegerile parlamentare. S-au impus măsuri speciale anti-COVID

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare. S-au impus măsuri speciale anti-COVID

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 08:35 06 Noi 2020 Modificat la 08:35 06 Noi 2020
o_1eme3uhfs12u11qongpb1jd1dkmb.jpg
Sursa foto: Hepta

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 Decembrie, între orele 6:00 și 21:00. Campania se va desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei cu coronavirus și numărului record de cazuri înregistrate.

Un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi al Afacerilor Interne prevede măsurile de sănătate publică care trebuie respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor, întrunirilor si acţiunilor aferente campaniei electorale.

S-a stabilit ca, în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis să se limiteze numărul de participanți la 20, iar în cazul celor care au loc în aer liber, la maximum 50 de persoane.

În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate pe stradă, grupurile formate pot fi de maxim 6 persoane iar în cazul acţiunilor din uşă în uşă, numărului persoanelor care compun echipele este de maximum 2.

Organizatorii evenimentelor/ întrunirilor/ acţiunilor au obligaţia de a asigura şi de a respecta măsuri stricte de siguranță. Dintre acestea:

- purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la evenimente/ întruniri;

- afişarea, în locuri vizibile, a unor afişe şi/ sau indicatoare privind regulile de acces în perimetrul/ incinta/ spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile, precum şi regulile de protecţie individuală privind purtarea măştii de protecţie, spălarea/ dezinfecţia mâinilor, distanţarea fizică;

- efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/ sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;

- interzicerea accesului persoanelor care prezintă semne vizibile de infecţie respiratorie la evenimente/ întruniri;

- asigurarea unor fluxuri de intrare/ ieşire separate, unice, ce vor facilita menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţi;

- limitarea duratei evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis la maximum 2 ore;

- asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/ întrunirilor/ acţiunilor desfăşurate în aer liber;

- distribuirea materialelor de propagandă electorală la standuri de autoservire;

- asigurarea de recipiente de colectare/ coşuri de gunoi cu capac, dedicate exclusiv aruncării măştilor de protecţie şi, eventual, a mănuşilor, în funcţie de numărul de participanţi estimat;

- menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la evenimente/ întruniri, inclusiv la cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;

Organizarea alegerilor parlamentare, puternic contestată de PSD

Liderii Partidului Social Democrat au contestat vehement organizarea alegerilor în contextul în care numărul de cazuri COVID-19 a explodat în ultimele săptămâni. Miercuri, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că România va întră intr-un blocaj total după dată de 6 Decembrie, iar PNL și USR organizează scrutinul în orice condiții, fără să țină cont de criză sanitară. 

„Vor face alegeri în orice condiţii. Nu îi interesează această pandemie şi această criză sanitară. Nu îi interesează câţi români vor muri. Îi interesează puterea absolută în România”, a adăugat Marcel Ciolacu. 

Coronavirus în România, 5 noiembrie 2020

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, de la începutul pandemiei avem noi recorduri negative: 9.714 cazuri noi de infectare, 1.014 internați la ATI și 121 de pacienți au murit din cauza coronavirusului.
37.742 teste - 9.714 cazuri

Până pe 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 191.085 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

1.084 cazuri în București

Până la data menționată, 7.540 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2020 (10:00) – 05.11.2020 (10:00) au fost raportate 121 decese (68 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

112 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu au prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

1.014 internați la ATI și 121 decese

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

×
Parteneri
x close