Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 "Sindromul Stockholm" la alegerile locale. Cine sunt primarii condamnați care obțin un nou mandat. În Neamț, un edil câștigă din închisoare

"Sindromul Stockholm" la alegerile locale. Cine sunt primarii condamnați care obțin un nou mandat. În Neamț, un edil câștigă din închisoare

Antena 3 CNN a realizat un inventar cu cele mai proeminente figuri de primari realeși chiar dacă au dosare penale sau sunt condamnați

catuse arest
Un bărbat din Constanța fost condamnat la 5 ani de închisoare după ce a furat 1 leu. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere
de Adriana Drăghici    |    11 Iun 2024   •   11:43

Ei au fost votați masiv, inclusiv în situația în care au ajuns deja după gratii, iar sociologii spun că e vorba despre un fel de sindrom Stockholm, în care edilul responsabil de sărăcia și precaritatea vieții cetățenilor fructifică la urne vulnerabilitatea acestora.

Antena 3 CNN a realizat un inventar cu cele mai proeminente figuri de primari realeși la alegerile locale de duminică chiar dacă au dosare penale sau sunt fie condamnați la închisoare, fie încă în etapa de judecată.

Astfel, primarul comunei Şuţeşti din județul Brăila, Costică Dobre, condamnat definitiv în 2018 pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat, a fost reales în funcție la alegerile din 9 iunie cu 60% din voturi.

Neamț: un primar candidează din închisoare și câștigă alegerile la o diferență de 25 de voturi

În comuna Tarcău din județul Neamț, primarul în funcție, Manole Fîrțală, a câștigat un nou mandat de primar pe 9 iunie. Fîrțală a fost arestat preventiv, în luna mai, fiind acuzat că a luat mită de la un om de afaceri local. Chiar și așa, a candidat din spatele gratiilor și a obținut cu 25 de voturi mai mult decât principalul său contracandidat.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, reales la 9 iunie, are de dat explicații şi de formulat apărări în nu mai puțin de patru dosare de corupție, într-unul dintre acestea fiind trimis deja în judecată. În dosarele aflate încă în lucru el este acuzat de procurorii DNA de infracțiuni de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, iar dosarul în care este trimis în judecată vizează construirea ilegală a unui imobil în municipiul reședință de județ.

În județul Prahova, a fost reales în funcție primarul comunei Bălţeşti, Radu Ion. Anterior, el a fost ridicat de procurori, reținut și apoi arestat preventiv, anul acesta, sub acuzația că a acordat contracte firmelor familiei sale, banii plătiți de primărie ajungând, în final, tot la el.

Tot în Prahova, Vlad Oprea, primar în funcție al Stațiunii Sinaia, a fost reales pentru al șaselea mandat la scrutinul din 9 iunie. El se află în mijlocul unui scandal care nu i-a afectat parcursul electoral. O investigație Recorder, intitulată "Cartelul din Carpaţi", a relatat despre proprietăți deținute de Oprea prin interpuși, inclusiv un castel în Franța, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia într-o rezervație arhitecturală și care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea, despre licitații trucate, despre implicarea în diverse afaceri a unei firme deținute în acte de mama edilului, dar și despre oameni apropiați primarului, instalați în posturi cheie.

Made in Prahova: nu poate candida primarul penal? Atunci candidează soția primarului și afacerea rămâne în familie

Prahova pare să fie un județ propice primarilor penali. La alegerile de duminică, o persoană a sunat la 112 şi a reclamat că membrilor Biroului unei secții de vot din comuna Ciorani li s-a solicitat să semneze procesul verbal înainte de închiderea urnelor şi de numărarea buletinelor. Primarul din Ciorani, Marin Voicu, candidat pentru un nou mandat şi mai mulți apropiați ai acestuia sunt trimiși în judecată pentru fraudarea alegerilor din 2020, unii dintre inculpați semnând acorduri de recunoaștere a vinovăție pentru a obține pedepse cu suspendare. 

Un caz ce merită o atenție specială este cel al lui Bogdan Davidescu, primar al comunei prahovene Șotrile. Condamnat pentru pornografie infantilă, Davidescu a candidat din nou, însă adversarii săi politici i-au contestat candidatura la Judecătoria Câmpina, iar instanța de judecată le-a dat câștig de cauză.

Pe ultima sută de metri, după ce judecătoria a respins propunerea de candidatură a lui Bogdan Davidescu, organizația Prahova a partidului său a trimis-o să candideze pe soția primarului, Elena Davidescu. Ea a câștigat alegerile, alegătorii nefiind, aparent, deranjați că soțul său a întreținut relații sexuale cu o minoră de 13 ani, pe care a filmat-o în momentele respective.

Un caz similar fost consemnat în comuna Florești, tot din Prahova. Aici, fostul edil Eugen David a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese, primind şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcții publice pentru o perioadă de trei ani. Soția lui David, Simona, a decis să intre în lupta pentru primărie. Ea a fost inculpată în dosarul de corupție al fostului președinte al PNL Prahova, deputatul Mircea Roșca, şi a scăpat de proces odată cu el, ca urmare a prescrierii faptelor.

Deloc surprinzător dacă ținem cont de tiparul deja consacrat în județ, Simona David a câștigat alegerile pentru funcția de primar.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vasile Bănescu s-a retras din funcția de purtător de cuvânt al BOR
x close