Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 PSD a câștigat șase noi Consilii Județene. Marcel Ciolacu: „Votul dat a confirmat că am guvernat bine”

PSD a câștigat șase noi Consilii Județene. Marcel Ciolacu: „Votul dat a confirmat că am guvernat bine”

Partidul Social Democrat a câștigat 25 de Consilii Județene și 17 municipii reședință de județ

partidul social democrat
PSD a câștigat șase noi Consilii Județene. Marcel Ciolacu: "Votul dat a confirmat că am guvernat bine"
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iun 2024   •   11:39

Pentru alegerile din 2024, PSD a adunat cu peste 700.000 mai multe voturi decât în 2020. Conform datelor oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC), s-au prezentat la urne 50,2% dintre români, ceea ce înseamnă 9.043.191 de persoane din populația totală cu drept de vot.

”Partidul Social Democrat a câștigat alegerile. Tot ce am obținut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au dat-o românii, dar și munca fiecăruia dintre colegii noștri. Votul dat astăzi a confirmat că am guvernat bine într-o perioadă complicată, iar măsurile luate de PSD la guvernare au fost apreciate de către români.

PSD a obținut un scor mai bun în comparație cu alegerile din 2020. Vom avea mai multe Consilii Județene, mai mulți primari în municipii reședință de județ, mai mulți primari în orașe, în comune și mai mulți consilieri județeni și locali”, a declarat, imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

La precedentul scrutin local, PSD a câștigat 20 Consilii Județene pe care și le-a păstrat pe parcursul celor patru ani. Este vorba despre Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vâlcea.

Citește și: PSD câștigă în fiefurile PNL. Social-democrații au obținut 25 de Consilii Județene

În 19 dintre acestea, social-democrații păstrează conducerea și după alegerile din 9 iunie, excepția fiind Botoșani, la o diferență de numai câteva sute de voturi.

În schimb, PSD a obținut șefia a șase noi Consilii Județene, între care și unele care reprezentau un important fief liberal. În Timiș noul președinte este Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, care l-a învins pe actualul șef al CJ, fostul liberal Alin Nica, iar în Caraș-Severin PSD a obținut un succes categoric prin Silviu Hurduzeu (PSD) în fața lui Romeo Dunca (PNL).

 Un alt succes important pentru social-democrați este cel din județul Prahova. Virgil Nanu l-a învins pe Iulian Dumitrescu, cu aproape 10 procente, potrivit rezultatelor provizorii.

De asemenea, în Suceava, tânărul deputat Gheorghe Șoldan, de numai 33 de ani, l-a învins pe veteranul liberal Gheorghe Flutur, care părăsește șefia CJ după trei mandate.

În Maramureș, Gabriel Zetea l-a învins pe liberalul Gabriel Bogdan Şteţco, și, cum social-democratul Doru Dăncuș va fi noul primar la Baia-Mare, pentru prima dată în istoria post-decembristă principalele funcții din județ sunt ale PSD.

Votul politic în favoarea PSD este confirmat și de rezultatele din orașe, comune și sate. Astfel, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), luni seara, la ora 20, pentru consiliile locale s-au obţinut următoarele procente: PSD – 38,55%, PNL – 30,19%, AUR – 8,91%, UDMR – 6,38%, Alianţa Dreapta Unită – 2,77%. Participarea la vot a fost de 54,68%, urmând a fi ocupate 33.722 de mandate de consilieri locali. Voturile valabil exprimate pentru consilii locale au însumat 5.145.165.

De asemenea, potrivit BEC, rezultatele parţiale pentru primari arată astfel: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, UDMR – 5,47%, Alianţa Dreapta Unită – 2,62%. Vor fi distribuite 2.759 mandate de primari, după numărarea a 5.185.491 voturi.

×
Subiecte în articol: PSD
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Geoană, la un pas de a intra în cursa pentru prezidențiale
x close