Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 Peste 50.000 de oameni, instruiți de STS pentru alegerile de săptămâna viitoare

Peste 50.000 de oameni, instruiți de STS pentru alegerile de săptămâna viitoare

Peste 50.000 de persoane sunt instruite în aceste zile de STS pentru alegerile electorale care se vor desfăşura peste doar câteva zile. Vorbim de operatori de calculator, preşedinţi de secţii de votare şi informaticieni, astfel încât să se poată asigura un proces de votare corect şi fără incidente.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2024   •   09:08

Arena Naţională din Capitală a devenit unul dintre principalele puncte de pregătire pentru cei care vor opera tabletele puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în ziua votului pentru alegerile locale şi europarlamentare.

”Noi am început în urmă cu aproximativ două luni pregătirea pentru acest proces electoral. Ei au venit, au preluat echipamentele de la noi, iau parte la un proces de training specific acestui proces electoral care durează cam trei ore”, a declarat Laurențiu Ilinca, colonel STS.

Pentru acest scrutin de alegeri, au fost pregătite 23.000 de tablete la nivel naţional şi peste 6.000 de tablete care au ajuns deja în Diaspora. Cu ajutorul lor, timpul petrecut în secţia de votare va fi mult mai scurt, iar transmiterea rezultatelor finale va fi făcută în timp real după închiderea urnelor.

”Este un sistem fiabil, un sistem care nu a prezentat riscuri de securitate până în acest moment şi ne bazăm pe el atât la alegerile din vară cât şi la cele din toamnă”, spune Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP.

Sistemul de centralizare va fi operat încă de vineri, 7 iunie, ora 22.00 pentru că atunci va începe votul românilor care trăiesc în Noua Zeelandă. Datele privind prezenţa la vot vor putea fi văzute de oricine pe site-ul prezenta.roaep.ro.

”Odată ce a fost introdusă cartea de identitate, se va scana zona MRZ. Mesajul tabletei este că alegătorul are drept de vot în secţia respectivă”, explică Cătălin Chirica, purtător de cuvânt STS.

Specialiştii serviciului de telecomunicaţii speciale spun că sunt pregătiţi, din punct de vedere informatic, pentru orice situaţie.

Aplicaţiile şi sistemele informatice folosite au în spate o tehnologie de tip blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor, nici măcar de către administratorii acestora.

×
Subiecte în articol: STS alegeri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close