Pentru ca votul dumneavoastră de astăzi, atât la alegerile locale, cât și la cele europarlamentare, să fie luat în considerare și pentru ca acțiunea de vot să se desfășoare în condiții cât mai optime și fără incidente, există o serie de reguli care trebuie respectate în secția de votare.
Duminică, la ora 22:00, în direct la Antena 3 CNN şi pe antena3.ro veţi afla primii care sunt rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale 2024 și datele singurului EXIT-POLL din România realizat de Curs-Avangarde.
Citește și
- Votul este secret! Nu dezvăluiţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să afle opțiunea dumneavoastră. Nimeni nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți cu cine ați votat.
- Evitați să faceți fotografii în secția de votare care ar putea compromite secretul votului. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot se sancționează de la 600 la 1.000 de lei conform legii 115/2015.
- Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi observator, candidat sau membru al biroului electoral.
- Prezentați actul de identitate operatorului de calculator. Nimeni nu poate face copii sau fotografii după actul dumneavoastră de identitate.
- Dacă vi se oferă bani sau alte bunuri pentru a vota cu un anumit partid sau candidat sau dacă se exercită presiuni asupra dumneavoastră puteți face reclamație la poliție! Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei.
Cotravenții
- Înscrierea, cu bună știință, a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot – amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.
- Nerespectarea prevederilor legii privind îndepărtarea materialelor de propagandă electorală din și de pe clădirea sediului secției de votare – amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei.
- Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale – amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
- Refuzul de a permite accesul persoanelor îndreptățite în localul de vot – amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
- Înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate – amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei
- Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare să voteze sau să nu voteze – amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei.
- Vânzarea sau consumul de alcool pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare, interzisă – amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei Infracțiuni
- Împiedicarea dreptului de a alege sau de a fi ales închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Atacul asupra localului secţiei de votare – închisoare de la 2 la 7 ani * mita oferită în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze pe cineva – închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Frauda la vot, adică cei care votează fără drept, de mai multe ori, sau care prezintă o Carte de Identitate falsă – închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă * violarea secretului votului se pedepsește cu amendă * și simpla tentativă la infracţiunile de mai sus se pedepsește, dar Codul Penal nu precizează cum