Asta pentru că România nu dispune de un sistem informatic lipsit de erori, iar preşedintele secţiei de votare nu poate împiedica o persoană să voteze, deoarece doar o instanţă poate revoca acest drept printr-o decizie definitivă, scrie Adevărul.
Potrivit documentului, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedintele secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana. Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.
Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces-verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
Peste 18 milioane de români votează în 18.755 de secții
Potrivit datelor oficiale, peste 19 milioane de români au drept de vot, însă doar 18,2 milioane au domiciliul sau reședința în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că la data de 25 august 2020 numărul total de cetățeni români cu drept de vot era de 19.004.986, "cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă".
Totuși, dintre aceștia doar 18.270.004 au domiciliul în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, în cele 18.755 de secții de votare înființate în întreaga țară.
Alegerile locale 2020 sunt organizate duminică, 27 septembrie 2020, iar românii trebuie să aleagă primari, consilii locale, președinți de consilii județene și consilii județene.
Votul începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00, fiind organizat un singur tur de scrutin. La ora 21.00, rezultatul alegerilor locale îl puteți afla pe antena3.ro și în direct pe Antena 3, într-o ediție specială în care va fi prezentat singurul exit-poll din România.
Alegeri locale 2020. Cum aflu unde votez?
La alegerile de duminică, 27 septembrie 2020, românii pot vota doar în secțiile de votare la care sunt arondați și nu își pot exercita dreptul în altă comună sau alt oraș, ori județ, pentru că nu există liste suplimentare.
Cei care vor să afle exact secția de votare la care sunt arondați și unde pot vota, trebuie să acceseze site-ul registrulelectoral.ro și să introducă următoarele date:
- CNP (codul numeric personal);
- Numele de familie;
- Codul de verificare.
Registrulelectoral.ro este un site oficial administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, datele personale introduse fiind securizate.