Antena 3 CNN Alegeri europarlamentare 2024 Coaliția lui Donald Tusk se află pe primul loc în Polonia după alegerile europarlamentare

Coaliția lui Donald Tusk se află pe primul loc în Polonia după alegerile europarlamentare

Potrivit sondajului la ieşirea de la urne IPSOS, (Coaliția Civică) KO a obţinut 38,2% din voturi.

profimedia-0880191032
Coaliţia Civică a premierului polonez Donald Tusk ar urma să câştige alegerile europene
de Georgiana Adam    |    09 Iun 2024   •   23:30

Coaliţia Civică (KO) a premierului polonez Donald Tusk ar urma să câştige alegerile europene de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, făcând un pas spre afirmarea ca forţă dominantă în ţară după o campanie dominată de preocupări legate de securitate, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

Cu un război care face ravagii în Ucraina şi o criză a migranţilor la graniţa cu Belarus, Tusk a încadrat votul din Polonia ca o alegere între un viitor sigur într-o ţară aflată în inima Uniunii Europene sau unul mai periculos în cazul în care ar fi câştigat partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), cunoscut pentru conflictele sale cu Bruxelles-ul.

„Am arătat că alegerile noastre, eforturile noastre, au o dimensiune mult mai largă decât problemele noastre naţionale (...) am arătat că suntem un far de speranţă pentru Europa”, a declarat el în faţa susţinătorilor, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Potrivit sondajului la ieşirea de la urne IPSOS, KO a obţinut 38,2% din voturi, devansând PiS, care a obţinut 33,9%. Partenerii KO în coaliţia guvernamentală proeuropeană care a preluat puterea în decembrie, formaţiunea de centru-dreapta A Treia Cale şi Stânga, au obţinut 8,2% şi, respectiv, 6,6%. Partidul de extremă-dreapta Confederaţia a obţinut 11,9%.

Dacă se confirmă, rezultatul ar marca sfârşitul unei serii de zece ani de rezultate electorale pe primul loc pentru PiS.

PiS spune că Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, este aservit vecinului mai mare al Poloniei, Germania, şi îl acuză de ipocrizie pentru că a criticat politicile dure ale PiS faţă de migranţii de la graniţa cu Belarus în timp ce se afla în opoziţie, înainte de a implementa măsuri similare în guvern.

Rezultatele finale vor fi anunţate luni, cel mai probabil. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cine e Victoria Starmer, soția noului premier britanic
x close