"Terapia de cuplu poate fi făcută de un singur terapeut. Psihologul poate să-i ajute separat pe cei doi parteneri, dar nu le poate salva relaţia. Este destul de greu de făcut această terapie cu cei doi parteneri.
De pildă, avem o familie şi nu au nimic în comun, doar că mănâncă împreună la masă. Nu îşi împart niciun sentiment, nicio bucurie. Zici că sunt doi străini în casa lor. Atunci chiar este nevoie să ceri ajutorul unui terapeut.
Poate că fiecare are nevoie de o terapie separată ca să vada care sunt problemele. De aici încep foarte multe discuţii şi presiuni. Presiunile cresc în casă în astfel de situaţii.
Partenerii au vieţi paralele. Într-o astfel de situaţie nu sunt clar o familie. Sunt o familie doar din punct de vedere social. Fiecare îşi vede de gaşca lui. Acolo nu este o familie. Nu zic că nu trăiesc fiecare o fericire aparte, dar în familie sunt nişte obligaţii morale.
Plictiseala în pat. De multe ori, se întâmplă ca după o perioadă de timp, mai ales după ce apar copiii, să apară această plictiseala în dormitor. El se plictiseşte, iar mintea odihnită naşte monştrii. Poate că mai cresc copiii şi el îi bate obrazul. Apar şi discuţii şi nişte fapte. Problema este că sinceritatea lui, de fapt, este o formă majoră de manipulare.
Infidelitatea. Atât timp cât nu îţi iubeşti partenerul şi simţi că nu îi poţi respecta curăţenia patului, mai bine spui. Nu merge! Poţi să treci peste o infidelitate, dar rămân sechele. Ideea este să nu bănuieşti degeaba. Păcatul cel mai mare este să bănuieşti degeaba.
Singurătatea în doi. De ce să fie?! Nu-i văd rostul şi nici locul. Totul este acum şi aici. Când vei fi fericit? Ori sunteţi împreună, ori separaţi-vă. Nu are rost să vă chinuiţi în singurătatea în doi. Fiecare visează la partenerul ideal. Singurătatea în doi se poate repara, dar cu operaţie. Nu există leac pentru singurătatea în doi.
Dependenţa unuia dintre parteneri. Dacă îl iubeşti foarte mult pe partener şi el are o dependenţă, precum droguri, jocuri de noroc sau de o femeie, poţi cere ajutorul unui terapeut de familie. Rare sunt cazurile în care el scapă de această dependenţă.
Gelozia. Omoară toate sentimentele. Omoară totul. Increderea, iubirea şi absolut tot. Unii nu recunosc că sunt geloşi. Această gelozie distruge partenerul.
O terapie se face în funcţie de rezultate. Nici nu poţi să chinui pe cineva să facă terapie şi să nu se observe rezultate. Schimbarea este la noi. Nu există să fie miraculosul atât de ieftin", a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse de pe antena3.ro.