Se spune că bradul trebuie să fie în casă, iar Crăciuniţa este a doua. Bradul este magia sărbătorii, este simbolul sărbătorii. La mine este o tradiţie şi bradul se face astăzi, pe 24 decembrie. Nu se face bradul înainte.
Măcar o crenguţă. Ceva pe uşă, ceva tot trebuie să fie.
Florea Crăciunului este o altă plantă şi este la modă acum. Se poate dărui cu toată dragostea. Vâscul este din tradiţia noastră şi aduce abundenţă.
Mai există o plantă care are nişte pomişoare roşii. La noi se pune această plantă tot pentru abundenţă şi noroc. Era planta care era mereu de Crăciun, pusă pe masă, pusă într-o vază. Era pentru prosperitate.
De obicei, Crăciuniţa nu înfloreşte decât în perioada Crăciunului. Ştie Universul cum să le facă. Noi suntem mici şi neputincioşi.
Tradiţii şi superstiţii în ziua de Crăciun, cu Lidia Fecioru
În ziua de Crăciun, să nu uităm, când mergem la slujba de la biserică, să avem un bănuţ în buzunar pe care să îl punem în portofel lângă bănuţii noştri să ne aducă bănuţi.
Şi în noaptea de Sfântul Vasile să nu uitaţi să faceţi acest lucru. Dimineaţă, pe 1 ianuarie, tot la fel. Să aveţi bănuţul în buzunar când începe anul. Şi îl păstrăm acolo în portofel.
În această perioadă, oamenii devin mai buni, deşi mi-aş dori să fie mereu buni. De fiecare sărbătoare, fie că este Paştele, Crăciunul, să ne îmbrăcăm frumos, să trăim clipa, să ne bucurăm de aceste clipe frumoase pentru că sunt unice.
Degeaba te cerţi la Crăciun şi mai stai un an de zile ca să îţi ceri iertare, la Crăciunul celălalt, pentru că e timp pierdut. Să încercăm să trăim cu adevărat lucrurile. Şi noi, cei care suntem mai în vârstă, trebuie să le dăm copiilor tradiţia. E foarte important. Să nu ne moară tradiţia. Tradiţia este cea mai importantă.
Aşa cum ne vom creşte copiii, aşa îi vom avea.