Antena 3 CNN Adevăruri ascunse Lidia Fecioru, despre cum se manifestă sindromul "fricii de singurătate", agravat de pandemie

Lidia Fecioru, despre cum se manifestă sindromul "fricii de singurătate", agravat de pandemie

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 19:30 23 Oct 2021 Modificat la 19:56 23 Oct 2021
lidia fecioru
Lidia Fecioru, despre cum se manifestă sindromul "fricii de singurătate", agravat de pandemie Sursa foto: Antena 3

"Perioada asta, de când a început pandemia, foarte multă lume a simţit la nivel psihologic, o lovitură destul de grea. Nu cred că a existat cineva care a mers într-o veselie în această perioadă şi nu a simţit-o ca pe o povară, ca pe o stare uşoară de fobie, de claustrofobie,  de stres, de nervozitate. Cred că toţi o percepem, cu siguranţă, mai ales că atâta lume se zbate în pragul sărăciei. Nu ştiu unde creşte economia. Aş plăti mulţi bani să ştiu unde creşte economia. Declaraţiile sunt uluitoare.

Chiar dacă tu acasă într-un fel îţi creezi un spaţiu, încerci să te înconjori de lucruri frumoase, de oameni minunaţi, chiar dacă te simţi singur. De aici simţim că se manifestă. Încercăm să intrăm foarte mult pe reţelele de socializare.

Intrând pe reţelele de socializare, noi acolo, de foarte multe ori întâlnim oameni -contrarioşi le spun eu, care tot timpul au de comentat ceva, nu contează despre ce. Obligatoriu negativ și au tendința de intra în polemică.

Eu în perioada asta pun doar emisiunile pe Facebook, în rest nu duc niciunfel fel de discuție, pentru că vreau să mențin capul în ordine, nu vreau să mă cert cu nimeni. Cel care împroașcă cu noroi se murdărește pe mâini, la tine e posibil ca noroiul să nu ajungă. El pe mâini s-a murdărit. Eu nu vreau să dau mâna cu oamenii cu mâinile murdare (...) Eu cred că oamenii sunt nevorbiți, foarte mulți și acolo ei își varsă tot of-ul.

Nu te pune în gură cu omul care vezi că insistă în ceva, pentru că te trage la nivelul lui și te bate cu amele tale. Nu are sens să intrați în polemică, încercați să ignorați lucrurile acestea și să vedeți că oamenii au tendința să vadă în ceilalți exact cu ce sunt plini ei. Accentuează în celălalt ceea ce are el în interiorul lui.

Dacă el are furie, va căuta furia în celălalt. Dacă el e plin de supărare și necaz, va căuta supărare și necaz în celălalt cu care intră în conversație, nu numai pe rețelele de socializare. Va încerca să găsească oameni care gândesc la fel, cu același mod de gândire.

Mai avem tendința să dăm multe telefoane decât primim. De foarte multe ori suntem disponibili pentru toată lumea. Facem această greșeală, nu spunem nu, din dorința de a avea oameni în jurul nostru (...) Trebuie să încercăm să spunem nu. Se întâmplă să îți dai seama că tu nu ai prieteni, că ai numai oameni care te folosesc, care știu că tu ești la îndemână oricui, oricând, că nu o să refuzi niciodată, că ești omul potrivit la locul potrivit. Această stare se manifestă diferit, de la o persoană la cealalta.

Am o cunoştinţă care după ce a făcut boala (n.r. COVID-19), a trecut foarte bine prin boală, a stat în carantină două săptămâni şi din cauza singurătăţii, fiind IT-ist, un băiat excepţional, şi cuminte şi bun, foarte sufletist, s-a aruncat de la balcon. Este în comă la Spitalul Universitar. Mă rog la Dumnezeu să îl scape şi să trăiască. Asta înseamnă depresia. Îmi pare rău că sora lui a trecut printr-o perioadă de depresie şi el a venit cu ea la mine. Suntem vecini de scară. I-am făcut tratament şi a trecut peste chestia asta. Când a fost el în depresie, nu a mai fost nimeni lângă el. De abia s-a însurat, abia și-a luat casă, adică o chestie frumoasă. Nu avea niciun motiv. Însurat de doi ani de zile, tânăr, frumos (...) Și soția muncea foarte mult. Singurătatea asta care l-a blocat în casă, nu a mai putut să treacă peste pragul acesta. Nu a putut gestiona forma aceasta de stres.

E crunt, se întâmplă în jurul nostru și ar fi bine să observăm aceste lucruri. A fi atenți în jurul nostru, nu ne costă nimic", a spus Lidia Fecioru.
 

×
x close