"E un ritual pentru a scăpa de boli într-un fel foarte interesant - e o chestie foarte-foarte veche. Se ia o funie, e bine să fie din cânepă, să fie subțirică. Ne trebuie o ață singură pe care să o punem unde avem noi o boală mai gravă: o tumoră, un ficat mai inflamat. Trebuie să fie o afecțiune mai serioasă, nu niște negi sau coșuri pe față.
Și o lipim de locul acela și începem să o înnodăm - și înnodăm câte un nod. Și la fiecare nod spunem: "Dezleg sănătatea, îmi leg boala/ Dezleg sănătatea, îmi leg boala..." - de 7 ori. :Și la sfârșit spui amin. Faci acest lucru când e Luna în scădere și îngropi funia undeva, dar trebuie să fie obligatoriu peste o intersecție de drumuri, adică să traversezi cumva o intersecție de drumuri.
Când pleci de acolo nu trebuie să vorbești cu nimeni și nici să nu te uiți înapoi. Așa îți vei lăsa boala undeva. Ritualul acesta îl puteți face iarna, îngropați funia într-un ghiveci și ghiveciul îl duceți undeva peste un drum. E bine ca funia să fie îngropată undeva unde să nu o găsească cineva și să o ia. În felul acesta nu faci rău nimănui, pentru că știm că astfel de lucruri se pot transmite", a spus Lidia Fecioru.
La rândul său, Mihai Voropchievici a venit cu varianta din Oltenia a acestui ritual.
"Varianta din zona Olteniei (Vlasca, Telorman) la ce a spus Lidia: acolo se folosește un obiect de îmbrăcăminte al persoanei bolnave. Ori îi tai o șuviță dintr-o cămașă sau din pantalon. Și cele care se spun sunt la fel. Pentru că sunt cazuri nefericite. Dar cel care face treaba asta, să nu trimită legătura prin altul. Cel care a inițiat, el să ducă la bun sfârșit", a spus Voropchievici.