Antena 3 CNN Adevăruri ascunse Cum să nu ne pierdem încrederea în noi, atunci când suntem jigniți. Lidia Fecioru: "Sunt oameni care nu se uită în oglinda retrovizoare"

Cum să nu ne pierdem încrederea în noi, atunci când suntem jigniți. Lidia Fecioru: "Sunt oameni care nu se uită în oglinda retrovizoare"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 19:00 28 Oct 2023 Modificat la 19:00 28 Oct 2023

Lidia Fecioru a venit cu câteva sfaturi și recomandări pentru a nu ne pierde încrederea în noi, în astfel de circumstanțe. 

”Oamenii o fac din propriile lor frustrări, din propriile supărări. Au propria lor neîncredere în ei, propriile lor frustrări și  vor găsi pe cine să-și verse mai departe supărarea. 
Omul adult poate face față supărărilor pentru că e un pic mai înțelept, pentru că trece prin mai multe situații și învață din fiecare cum să se comporte. 

Te-ai supărat, dar trebuie să stai să gândești logic, să cântărești de 10 ori că poate nu ai dreptate. Doar că atunci, pe moment, noi avem tendința să turnăm din suflet multe lucruri pe care să căutăm cumva să-l jignim pe celălalt. Și o căutăm cu lumânarea că, de fapt, a noastră e supărarea.

Dar din ce cauză suntem așa? Poate că ți-ai pierdut unul din cei mai buni prieteni, poate că ți-ai  pierdut unul dintre cei mai buni membri din familie cu care aveai o relație bună, care făcea totul ca să fie ok, să fie liniște. Se spune că dacă cineva s-a supărat pe tine, înseamnă că ei făcut prea mult bine. Dar sunt și situații când supărarea este justificată. Sunt, nu spun că nu, că doar na, toate chestiile astea noi le acumulăm și poți să ierți o dată, de două ori, de trei ori. Dacă ți-e atât de scump omul care încearcă să te jignească, poți să-l pierzi de două-trei ori, dar până la urmă tot îl pui la punct, înțelegi? E ultima soluție. 

Practic, toată perioada aceasta te-ai încărcat cu toate formele de negativ și tu, mai departe, le verși și la prieteni și mai tare te încarci povestind situația în sine”, a explicat Lidia.

Citește și: Cele șapte avantaje ale căsătoriei. Lidia Fecioru: "Au mai puține șanse de a dezvolta boli cardiace"

”Să nu credem niciodată că, dacă am jignit pe cineva, nu vom primi același lucru înapoi”

Lidia Fecioru mai spune că unii oameni folosesc supărarea drept instrument de manipulare. 

”În al doilea rând, supărarea este periculoasă ca instrument de manipulare, pentru a obține ceea ce îți dorești. Și faci chestia asta de a de a manipula toată lumea din jur să-și schimbe părerea sau să vadă supărarea ta, răzbunarea ta prin ceilalți. 

În al treilea rând, supărarea este un indicator al imaturizării, a maturității. Practic, iei o poziție copilărească și, având chestia asta, arăți ca un om frânt. 

Oamenii care sunt supărăcioși ar trebui să își verifice foarte mult stima de sine. Nu te adaptezi nicăieri, te cerți și cu ăia de acasă și la serviciu, nu-ți convine nimic, nu-ți convin colegii, nu-ți convine serviciu în sine, nu-ți convine șeful și devii inadaptabil și începi să devii negativ. 

Trebuie să vedem chestiile astea pentru că niciodată nu va veni nimeni să ne învețe. Înseamnă că nu-ți schimbi atitudinea, n-ai încredere în tine, n-ai stimă de tine și atunci atragi aceeași formă de de om în viața ta. Așa e și cu energiile astea negative. 

Am fost jignit, dar uite, am învățat că data viitoare nu o să mai intru în contact cu respectiva persoană. Sau poate a trebuit de multe ori să fii jignit, ca să înveți să te stăpânești automat.  Sunt oameni care nu sunt atenți și nu se uită în oglinda retrovizoare.”

Potrivit sfaturilor Lidiei Fecioru, atunci când o persoană, care este importantă pentru noi și care ne jignește, ne influențează în mod direct starea și stima de sine. De aceea, unul dintre sfaturile cele mai importante este să evităm cu orice preț conflictele și să încercăm să le rezolvăm.

”Poți fi jignit de un coleg, dar cred că nu dai foarte multă importanță, dar poți să fii jignit de șef și atunci poți să-ți scazi stima de sine, să nu mai încredere în forțele proprii sau de a doua zi să nu mai muncești la capacitatea ta absolută, ci să mai treci cu vederea anumite lucruri. Scade foarte mult stima de sine în aceste situații, la serviciu și între prieteni. În rest,  că mai te cerți cu unu, cu altu, toate astea sunt trecătoare, sunt de gestionat pe moment, dar cele care sunt făcute de persoanele apropiate lasă amprentă.

Sfatul meu este să nu acceptați jignirile sub nicio formă. Nu vă bateți, vă așezați la masă și discutați.

Să nu credem niciodată că, dacă am jignit pe cineva, nu vom primi același lucru înapoi. Vom primi același lucru, poate mai dureros, de la alții, nu de la cel pe care l-ai jignit, pentru că fiecare trebuie să-și primească lecția măcar odată vieții”, a explicat Lidia Fecioru.

×
x close