Planta de hamei este o plantă foarte interesantă pe care o putem folosi în tot felul de stări, cum ar fi stările de nevroză, de palpitaţii nevrotice ale inimii, în anxietate, în insomnii, în iritaţii legate de climax, în sexualitatea crescută la bărbaţi.
De asemenea, pentru cei care nu îşi pot reţine urina noaptea, de tot ce înseamnă nevroze şi partea sistemului nervos.
E foarte important! Când oamenii nu pot bea aceste plante, îşi pot face pernă. O pernă cu hamei. Umplută cu hamei.
Se bea floarea de hamei într-un fel, frunza de hamei în alt fel, şi conul de hamei se foloseşte altfel.
În medicina populară, infuzia, decoctul și tinctura de hamei sunt folosite ca sedativ pentru insomnie, excitație nervoasă, epilepsie, isterie, neurastenie, nevralgie, amețeli, cefalee, cardionevroze cu palpitații, excitabilitate sexuală crescută, emisii frecvente, erecție dureroasă, menopauză, edem și slăbiciune cardiacă, cu vărsături la femeile gravide și copii, rău de mare, udare la pat. Pernițele de hamei sunt utilizate ca hipnotice, mai ales atunci când alte medicamente sunt contraindicate.
Infuziile din inflorescențe de hamei coapte sunt prescrise pentru a îmbunătăți digestia, apetitul pentru gastrita cronică hiposecretorie, gastroenterita, afecțiunile vezicii biliare, pentru afectarea hepatică infecțio-toxică, pentru hepatita virală, icter. Conurile de hamei sunt utilizate pentru boli ale rinichilor, vezicii urinare și ale tractului urinar, cu cistită.
Hameiul este utilizat pentru gripă, tuse convulsivă, tuse, tuberculoză pulmonară și boli respiratorii acute.
Medicina tradițională recomandă decoctul florilor de hamei pentru cancerul plămânilor, stomacului, ficatului. Infuzia de plante medicinale este utilizată pentru îmbunătățirea vederii, este utilizată pentru hidropiză, malarie, prostatită, pentru tratamentul gonoreei și invaziei helmintice.
O infuzie sau decoct de inflorescențe de hamei este utilizată pentru amenoree, dismenoree, deficit de estrogen, precum și pentru hiperlactare și pentru încetarea alăptării.
În exterior, infuzia de inflorescențe de hamei este utilizată sub formă de loțiuni și unguente pentru boli articulare, radiculită, arsuri, degerături, vânătăi, scabie, leziuni fungice ale pielii, răni infectate și ulcere; băi - pentru reumatism și gută.
EFECT FARMACOLOGIC
Fructele de hamei au efect calmant, antiinflamator, diuretic, antispastic, bactericid. Principalele substanțe care determină proprietățile medicinale ale hameiului sunt amărăciunea, compușii fenolici și uleiul esențial.
Amărăciunea lupulinei are un efect calmant asupra sistemului nervos central. Componentele uleiului esențial sunt, de asemenea, responsabile de efectul sedativ al hameiului, în special al alcoolului volatil, a cărui concentrație crește la uscare, ajungând la maxim după 2 ani de depozitare. Pentru a spori efectul sedativ al hameiului, este adesea prescris în combinație cu valeriană sau alte ierburi.
În experiment, preparatele medicinale pe bază de rășini de hamei accelerează regenerarea țesuturilor, normalizează numărul de sânge și măresc activitatea secretorie a stomacului.
Amărăciunea hameiului are proprietăți antiseptice puternice. Acestea inhibă creșterea ciupercilor fitopatogene, duc la moartea unora dintre ele, întârzie creșterea dermatomicetelor (agenți patogeni ai trichofitozei, crustei etc.), suprimă dezvoltarea gram-pozitive, rezistente la acid și în concentrații mari și bacterii gram-negative. Acizii α- și β din care sunt compuse rășini de hamei au activitate antibiotică și de fapt sunt antibiotice.
Amărăciunea hameiului are proprietăți antiseptice puternice. Acestea inhibă creșterea ciupercilor fitopatogene, duc la moartea unora dintre ele, întârzie creșterea dermatomicetelor (agenți patogeni ai trichofitozei, crustei etc.), suprimă dezvoltarea gram-pozitive, rezistente la acid și în concentrații mari și bacterii gram-negative. Acizii α- și β care alcătuiesc rășina de hamei au activitate antibiotică și sunt în esență antibiotice.
Uleiul esențial de hamei este, de asemenea, eficient împotriva bacteriilor și ciupercilor gram-pozitive.
Amărăciunea hameiului stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește digestia. Utilizarea unui decoct de conuri de hamei îmbunătățește secreția gastrică și funcția de evacuare a stomacului la pacienții cu gastrită cronică cu insuficiență secretorie.
Flavonoidele și vitaminele au un efect anti-ulcer, întăritor capilar al extractului de plante.
Compușii fenolici ai hameiului au proprietăți antioxidante pronunțate, calconii și flavanonele neutralizează radicalii liberi, inhibă oxidarea radicalilor liberi care stau la baza dezvoltării aterosclerozei, inflamației, carcinogenezei și a altor procese patologice.
REȚETE:
Pentru insomnie:
Se toarnă 200 ml apă clocotită 1-2 lingurițe. inflorescențe. După 15 minute. filtru. Luați 10 minute înainte de culcare.
Cu excitare nervoasă sau sexuală, isterie, migrenă:
Se prepară 250 ml apă clocotită 1 lingură. l. conuri de hamei. Se fierbe la foc mic timp de 15 minute. După 30 min. Strecurati. Luați un sfert de cană de trei ori pe zi.
Cu cistită:
Aburi 2 linguri. l. hamei 0,5 litri de apă clocotită. Se strecoară după 2 ore.
Bea 1/4 cană înainte de mese și la culcare timp de 7 zile. Pentru formele cronice de pielonefrită și cistită, consumați 1/2 cană de patru ori pe zi.
Cu inflamație renală:
Se toarnă un litru de apă clocotită peste 1 lingură. l. inflorescențe. Se fierbe timp de 15 minute.
Se filtrează și se împarte în 4 doze luate pe tot parcursul zilei.
La fiecare aport de infuzie , se bea suplimentar 1 pahar de apă pură. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți corpul hidratat.
Pentru tratamentul colecistitei:
Se prepară 2 linguri. l. hamei 300 ml apă clocotită. Înfășurați recipientul cu infuzie.
Se strecoară după 3 ore. Luați 1/2 cană de trei ori pe zi.
Detoxifierea ficatului:
2 linguri. l. inflorescențe cu un pahar de apă clocotită într-un termos, se lasă timp de 12 ore, se filtrează. Se fierbe un pahar de lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Se amestecă ambele lichide.
Se împarte în 3 porții și se bea rece de fiecare dată după mese.
Cursul este de 12 zile, apoi luați o săptămână liberă.
Hameiul restabilește ficatul după orice intoxicație, inclusiv intoxicația cu droguri și intoxicația cu alcool.
Pentru venele umflate cu varice:
Se toarnă 2 linguri. l. inflorescențe 500 ml apă clocotită. Fierbeți într-o baie de apă timp de 15 minute.
Insistați 40 de minute, filtrați. Bea 1/2 cană de trei ori pe zi timp de o săptămână. Umeziți cârpa în bulion și aplicați-o pe venele inflamate.
Pentru durerea vezicii biliare, migrenă:
Se toarnă 3 linguri. l. conuri 100 ml alcool. Lasat 10 zile într-un loc întunecat și cald, agitând recipientul zilnic. Filtru. Luați 40 de picături diluate în 50 ml de apă de 3 ori pe zi timp de o săptămână. Cursul este de 1 lună.
Cu poliartrită:
vodcă și miere - câte 500 ml fiecare;
hamei (conuri) - 1 lingură. l. cu vârful.
Conectați toate componentele. Se toarnă într-un recipient cu capac etanș.
Lasat în întuneric timp de 10 zile, strecurați.
Luați medicamentul de 3 ori pe zi, până când exacerbarea dispare.
CONTRAINDICAȚII
Abuzul plantei provoacă dureri abdominale, greață, vărsături, amețeli și slăbiciune severă. Nu utilizați sedative amare mai mult de o lună, întrerupeți de fiecare dată cel puțin 30 de zile. Pentru boli grave, tratați cu hamei numai după consultarea unui medic.
Fructele de hamei sunt contraindicate:
- varsta pana la 3 ani;
- in timpul sarcinii, alaptarii;
- pentru bolile ginecologice însoțite de tumori;
- intoleranță individuală;
- depresie.
Când se aplică extern, hameiul nu are contraindicații, cu excepția alergiilor.