Antena 3 CNN Adevăruri ascunse La ce interval de timp se regenerează organele, cu Mihai Voropchievici: "Boala este o urmare a neatenţiei şi neglijenţei noastre”

La ce interval de timp se regenerează organele, cu Mihai Voropchievici: "Boala este o urmare a neatenţiei şi neglijenţei noastre”

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:35 11 Dec 2021 Modificat la 19:50 11 Dec 2021
interval timp regenerare organe mihai voropchievici
La ce interval de timp se regenerează organele, cu Mihai Voropchievici. Sursa foto: Antena 3

"Sunt anumite intervale în care un organ din corpul nostru se regenerează periodic. Cum ar fi părul şi unghiile. Unghiile se taie cam la 7 zile, în timp ce părul la 14 zile. Cifra 7 este prezentă. 

Există o regenerare celulară şi a ţesuturilor, dar nu este foarte semnificativă. Ar fi bine dacă s-ar putea regenera totul într-o proporţie mai mare. Am fi putut scăpa de foarte multe boli. 

De boli putem scăpa dacă am ţine cont de câteva lucuri şi dacă am fi mai atenţi cu noi înşine. Boala este o urmare a neatenţiei şi neglijenţei noastre. Apare doar atunci când noi neglijăm nişte nevoi. 

Cu excepţia ţesuturilor nervoase, a inimii şi a muşchilor, toate celelalte celule îmbătrânesc, mor şi sunt înlocuite cu celule noi", a spus Mihai Voropchievici, sâmbătă, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse de la Antena 3.

La ce interval de timp se regenerează organele, cu Mihai Voropchievici

Multe dintre celulele corpului se înlocuiesc la fiecare şapte ani. Modificările mai recurente apar la nivelul pielii, oaselor, ficatului, stomacului şi intestinelor.

Cele mai afectate sunt tegumentele. Adică tot ce înseamnă piele. Este expusă la soare, frig, exces de temperatură. Corpul se reînoieşte într-un ritm destul de variat. 

Sunt nişte lucruri pe care le facem în mod frecvent, pentru că sunte nişte nevoi. Cel care nu suportă unghiile mari, nu o să stea să le crească unghiile de un centimetru. 

Celulele roşii au o durată de viaţa de 4 luni

Celulele roşii din sânge se bucură de o durată de viaţă de aproximativ 4 luni. Acestea călătoresc prin tot sistemul circulator. Celulele roşii transportă oxigen în toate ţesuturile organismului.

Ficatul are o capacitate uimitoare de autovindecare, iar celulele hepatice se regenerează la fiecare 150 de zile. Dacă 70% din ficatul unei persoane este îndepărtat, va creşte înapoi în întregime în doar două luni. Se va completa, nu rămâne lipsă. 

Pe suprafaţa limbii există peste 9.000 de receptori care ne ajută să detectăm aromele. Aceşti receptori se regenerează la 10 zile. În ţările asiatice există nişte beţişoare care stimulează aceşti receptori. Gura este poarta de intrare a tuturor microbilor şi este normal să fie întreţinută. 

Celulele pulmonare se regenerează constant

O altă regenerare care durează două, trei săptămâni este regenerarea pulmonară. Toate celulele pulmonare se regenerează constant. Pe de altă parte, efizenul pulmonar poate opri regenerarea celulelor şi cu atât mai mult  această boala distruge şi celulele ţesutului alveolar. 

La două, patru săptămâni se regenerează pielea. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, pielea îşi pierde din elasticitate din cauza lipsei de colagen. Zodia cea mai predispusă este Capricornul.

Părul are o durată de viaţă de şase ani pentru femei şi trei ani pentru bărbaţi. Dacă îl lăsăm să crească atât de mult s-ar putea să ne trezim cu lipsa podoabei capilare.

Oasele se regenerează şi ele constant, însă este nevoie de 10 ani pentru un proces constant de regenerare. Acest proces începe să încetinească în jurul vârstei mijlocii. Undeva la 35-45 de ani. Noi trebuie să fim pe cât posibil atenţi de accidente.

Totodată, intestinele se regenerează la două, trei zile, pentru că ele sunt în mod frecvent extraordinar de solicitate. Cel mai bine este să mâncăm puţin şi bun. Procesul se repetă pentru că intestinele sunt expuse şi substanţelor chimice foarte corozive. 

Unghiile se regenerează între şase şi zece luni

Unghiile se regenerează între şase şi zece luni. Vorbim aici de creşterea totală a unghiei. Unghiile sunt compuse din celule bogate în keratină. Unghiile de la mâini crescu cu trei, patru milimetri pe lună. Unghiile degetelor mici de la mâini şi picioare cresc mai lent decât restul. Cât despre păr, se spune că acesta ar creşte o zecime pe zi.

×
x close