Németh, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, s-a aflat la Sfântu Gheorghe, la deschiderea unei expoziții de artă.
Declarația vizată de parlamentarul maghiar a fost făcută de Ludovic Orban în data de 8 august, înaintea alegerilor din PNL Harghita.
"Hai să fim cinstiți, județul Harghita a cam fost ocolit de investiții şi cred că unii dintre cei care au fost la butoanele administrațiilor nu prea şi-au dorit astfel de investiții, pentru că se știe foarte bine că partidele cum sunt UDMR, de exemplu, care (...) are tendința să fie un soi de partid unic, își ține mai ușor alegătorii dacă ei sunt dependenți", a spus, atunci, liderul PNL.
"Dacă acest potențial de dezvoltare va fi valorificat, veți vedea că inclusiv componența etnică se poate modifica substanțial", a estimat Orban.
Tot în 8 august, dar în Covasna, Ludovic Orban a comentat implicarea financiară a premierului ungar Viktor Orban în această zonă, având în vedere că sunt mai multe proiecte dezvoltate cu finanțare de la statul maghiar.
"Nu poate fi acordat acest ajutor pe criterii etnice. Dacă se derulează un astfel de program de sprijin, el trebuie să se deruleze către orice fel de cetățeni români, indiferent că este vorba de maghiari, români sau germani", a spus el.
Parlamenterul maghiar Zsolt Németh a catalogat declarația lui Orban cu privire la efectul investițiilor asupra compoziției etnice drept o "otrăvire a apei din fântână" și a estimat că, în ultimul secol, politicile de omogenizare etnică au săpat tranșee adânci între cele două ţări.
"Ar fi timpul ca Ludovic Orban să-și revizuiască această declarație şi, în completare, să-și ceară scuze", a declarat politicianul FIDESZ.
Un parlamentar FIDESZ cere României să se hotărască "în ce ligă joacă"
El a mai spus că "România trebuie să decidă dacă dorește să facă parte din spațiul economic unitar creat în Europa Centrală şi de Est sau dorește să fie prezentă doar în liga marilor țări europene.
Németh a evocat, în acest sens, inițiativa celor Trei Mări, din care face parte și România și la care participă alte 11 state: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croația și Bulgaria.
Parlamentarul FIDESZ a mai amintit că în prezent se află în construcție trei legături de autostradă între România și Ungaria, iar Ungaria este interesată să accelereze acest proces.
El susține că România "a rămas datoare" încă de la schimbarea regimului comunist, cu o universitate maghiară subvenționată, întrucât "nu există altă minoritate autohtonă atât de numeroasă în Uniunea Europeană care să nu aibă o instituție de învățământ superior finanțată de stat".