Scenarii de coşmar pentru locuitorii din Brăila şi Galaţi. Autorităţile se gândesc să inunde controlat cele două zone săptămâna viitoare, când este aşteptat vârful de viitură pe Dunăre. Între timp, se consolidează digurile.
Ministerul Internelor şi Administraţiei caută deja soluţii pentru a preîntîmpina revărsarea Dunării.
56 de persoane au fost evacuate, iar inundaţiile au afectat 14 localităţi din şase judeţe. Acesta este bilanţul sec al ultimelor 24 de ore. Între timp însă autorităţile caută soluţii pentru a se evita inundarea muncipiilor Brăila şi Galaţi. Se iau în calcul inundarea Insulei Mari a Brăilei sau a comunei Şendreni pentru a feri cele două oraşe de furia apelor. Peste o oră se întruneşte la Galaţi comitetul pentru situaţii de urgenţă unde se va stabili exact ce scenariu se va pune în practică.
Dunărea ameninţă oraşele Galaţi şi Brăila. Vârful de viitură este aşteptat la mijlocul săptămânii viitoare.
Autorităţile iau în calcul două scenarii pentru a evita inundarea celor două municipii. Prima variantă este evacuarea celor peste 5.000 de locuitori ai Insulei Mari a Brăilei şi inundarea controlată a zonei.
Cel de-al doilea scenariu luat în calcul de autorităţi este inundarea controlată a comunei Şendreni şi a zonei joase din Galaţi.
Dacă se ia decizia inundării Insulei Mari a Brăilei vor fi rase de pe suprafaţa pământului două comune cu zece sate unde locuiesc peste 6.000 de oameni. Apa nu va mai putea fi însă evacuată din Insula Mare a Brăilei în mai puţin de 5-6 ani. Culiţă Tărâţă, arendaş în insula Mare a Brăilei spune că inundarea Insulei ar însemna şi pierderi de peste 4 miliarde de euro.
Dunărea a atins sâmbătă la Brăila cota istorică din 2006, respectiv 699 centimetri iar prognozele nu sunt favorabile. Până pe 6 iulie se aşteaptă o creştere a nivelului fluviului de până la 710 - 712 centimetri. Dunărea a continuat să crească şi pe sectorul din judeţul Teleorman. Cota de pericol de 650 cm este depăşită cu 41 cm. Şi la Zimnicea, nivelul Dunării a urcat la 740 cm, cu 130 cm peste cota de inundaţie.
La rândul său, directorul ANM, Ion Sandu, spune că situatia se poate agrava pentru ca în Ucraina se va forma săptămâna viitoare un ciclon care va aduce ploi intense.
După ce primarul din Dorohoi a declarat că nu înţelege simbolistica folosită de autorităţile statului atuncî cînd vine vorba de situaţii extreme - cum ar fi codul roşu de inundaţii, de exemplu - ministrul Vasile Blaga a anunţat măsuri drastice.
Vasile Blaga a avut şi o explicaţie pentru situaţia dezastruoasă din nordul Moldovei.
Cît despre pompierii care se aflau în misiune în vreme ce casele lor erau luate de viituri, ministrul Administraţiei a promis că aceştia vor fi ajutaţi să-şi refacă locuinţele.
Jandarmii şi localnicii lucrează la întărirea digurilor de pe Dunăre pe raza judeţului Tulcea
Revărsarea apelor continuă să ameninţe localităţile din zonele cu risc de inundaţii. Zeci de jandarmi lucrează la întărirea digurilor de pe Dunăre, în comuna Ceatalchioi, din judeţul Tulcea. Localnicii aflaţi în pericol sunt evacuaţi.
Două femei în vârstă din comuna Ceatalchioi au fost evacuate de pompieri.
Localnicii afectaţi de inundaţiile din judeţul Tulcea muncesc zi şi noapte la întărirea digurilor. Alături de ei, aproximativ 40 de pompieri au lucrat cot la cot. Oamenii se tem că dacă Dunărea va mai creşte vor rămâne sub cerul liber.
Cele mai afectate localităţi sunt Pătlăgeanca şi Plauru.
Şi în Sălcieni şi Ceatalchioi localnicii se tem clipă de clipă că Dunărea ar putea să le inunde casele.
Foto: Antena 3
Antena3.ro