O parte din comuna vasluiană Pungeşti, acolo unde compania Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist a fost declarată de Poliţie "zonă specială de siguranţă" pentru a preveni producerea unor noi incidente în zonă.
Concret, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, pe raza localităţilor Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean ce leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.
"Această dispoziţie a fost dată în baza unui ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor, conform căruia zona specială de siguranţă, cum este denumită oficial, poate fi constituită într-un spaţiu restrâns unde se concentrează un fenomen infracţional, în cazul de faţă violenţă. După cum s-a putut constata în urma analizei evenimentelor din ultimul timp, în zona pentru care s-a dat dispoziţia există riscul de tulburare gravă a ordinii publice", a declarat, duminică, responsabilul mass-media din cadrul Poliţiei Judeţene Vaslui, Alina Tonică.
Imediat după producerea evenimentelor de sâmbătă, pe timpul cărora zeci de protestatari au dărâmat aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deţinut de Chevron, Jandarmeria şi Poliţia au constituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, pe raza localităţilor Siliştea şi Pungeşti. Practic, orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de forţele de ordine.
De asemenea, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de compania Chevron.
Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele firmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.