Antena 3 CNN Actualitate Ziua protestelor sindicale în România

Ziua protestelor sindicale în România

Ziua protestelor sindicale în România
14 Feb 2007   •   09:21

Miercuri a fost o zi a protestelor sindicale în România. Peste 1000 de lucrători de la metrou au ieşit miercuri în stradă, pentru un marş de protest. Nu se vor da însă înapoi nici de la greva generală, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate în zece zile. Sindicaliştii de la Metrorex cer 40% în plus la salariu, condiţii mai bune de lucru dar şi demisia ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. Dacă cererile lor nu vor fi soluţionate, sindicaliştii ameninţă cu greva generală pe 23 sau 24 februarie.

Şi sindicaliştii din cercetare - proiectare au protestat miercuri în Capitală. Aproximativ 400 de membri ai federaţiei sindicatelor lucrătorilor din Cercetare au pichetat Guvernul. Ei au protestat şi în faţa Palatului Cotroceni, a Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Ministerul Agriculturii.

Liderii sindicali sunt nemulţumiţi de bugetul alocat cercetării şi îl acuză pe ministrul Mihail Hărdău că face parte dintr-un grup de interese, care favorizează universităţile.

În replică, ministrul Educaţiei spune că Cercetarea a primit anul acesta 15.000 de miliarde de lei vechi, iar finanţarea institutelor se face doar pe baza proiectelor. Pe lista de nemulţumiri a sindicaliştilor se adaugă şi privatizarea institutelor de cercetare, în urma căreia multe dintre aceste instituţii îşi pierd domeniul de activitate. Doar în Bucureşti, din cele 93 de institute, 57 au fost privatizate.

La Braşov, muncitorii de la uzina Tractorul au protestat din nou faţă de închiderea fabricii. Cei aproape 2000 de salariaţi au ieşit în faţa uzinei şi au cerut continuarea activităţii şi plata salariilor restante. Angajaţii nu au primit lichidarea pe luna ianuarie şi nici nu sunt şanse să o primească pentru că uzina nu are bani.

Marţi, AVAS a cerut lichidarea totală a întreprinderii şi disponibilizarea angajaţilor în cel mai scurt timp. Muncitorii nu înţeleg de ce s-a ales lichidarea fabricii, din moment ce există încă unele comenzi de tractoare pentru export.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close