O asociație pentru protecția animalelor a început să construiască primul spital veterinar social. Astăzi, organizează un eveniment prin care dorește să sublinieze cât de importantă este medicina veterinară socială. Evenimentul a fost intitulat ”Fii veterinar pentru o zi”.
În fiecare an, la data de 15 Mai, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Medicului Veterinar. În România, sunt aproape 10.000 de medici care au grijă de sănătatea animalelor.
Cu acest prilej, o asociație pentru protecția animalelor organizează astăzi un eveniment dedicat medicinei veterinare sociale.
Alina Florescu, cea care conduce departamentul de strângere de fonduri din cadrul asociației, susține că această ramură satisface mai multe nevoi sociale.
”Medicina Veterinară Socială este o parte a medicinii veterinare de care avem foarte multă nevoie în România, pentru că ea se adresează în primul rând persoanelor vulnerabile și animalelor de pe stradă. Deci noi tratăm gratuit orice animal de pe stradă și orice animal care provine dintr-o familie vulnerabilă și are nevoie de tratament urgent”, a explicat Alina Florescu, în direct, la Antena 3 CNN.
De asemenea, aceasta a vorbit și despre cum i-a venit ideea de a construi primul spital veterinar social.
”Nevoia este foarte mare, pentru că atunci când salvezi un animal sau doar îl întâlnești pe stradă și dacă starea lui de sănătate a pornit la o rană banală, dar nu a primit îngrijiri, ea poate deveni o tragedie. Costă mult să salveze un câine sau o pisică în România, chiar dacă nu este foarte grav bolnav. Dacă este neglijat, cu atât mai mult costă.
Spitalul se află la stadiul de interior, a fost dată fundația, s-a ridicat construcția, iar din această lună intrăm în lucrările de interior pentru finisare și sperăm să lansăm cât mai curând maxim la sfârșitul acestei veri, pentru că ne va mări foarte mult capacitatea. Noi avem deja o clinică socială în care facem activitatea asta de 8 ani, însă nevoia este foarte, foarte mare”, a mai completat aceasta.
Alina Florescu a menționat și de ce a ales să organizeze evenimentul ”Fii veterinar pentru o zi”.
Am vrut să invităm mai mulți colegi din presă și din societatea civilă care să înțeleagă puțin profunzimea acestei meserii importante de medic veterinar și impactul ei asupra oamenilor, de asemenea, nu numai asupra animalelor.
Vrem să arătăm și câteva lucruri utile care pot fi folosite în viața de zi cu zi, adică proceduri de primă urgență prin care putem ajuta animalele. Vrem să prezentăm cazurile noastre din clinică și vrem să dăm multe informații despre cum se salvează un animal, pentru că de multe ori putem salva un animal cu foarte, foarte puțin efort.
Sunt lucruri pe care oamenii care nu sunt în domeniul nostru, al protecției animalelor, nu le cunosc, dar pe care le pot face de foarte multe ori, pentru că, știți bine, pe drumurile din România întâlnim frecvent multe cazuri de gravități diferite”, a mai completat Alina Florescu.