Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat
01 DecParada Militară organizată în Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României s-a încheiat, după ce aproximativ 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice au trecut pe sub Arcul de Triumf.
De asemenea, 45 de aeronave au survolat Piaţa Arcului de Triumf.
Ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".
La paradă au asistat preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, veterani.
Pe traseul paradei, eveniment care s-a desfăşurat timp de peste o oră pe şoseaua Kiseleff, au asistat mii de oameni.
Premieră la parada militară: dronele BAYRAKTAR TB2
01 DecLa paradă, este pentru prima dată când în compunerea dispozitivului aerian, alături de aparatele de zbor convenţionale, participă şi aeronavele fără echipaj uman la bord BAYRAKTAR TB2. Acestea au intrat în înzestrarea Forţelor Terestre Române începând cu luna iunie 2024.
În premieră, cu ocazia Zilei Naţionale a României, o aeronavă a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere "DECEBAL" transmite în timp real parada militară. Aceasta va survola o zonă dispusă la nord de Casa Presei Libere şi Parcul Herăstrău, la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, iar imaginile vor fi transmise în timp real, pentru vizualizare, pe ecranele dispuse pe traseul de desfăşurare a paradei.
În acest an, comandantul paradei naţionale este generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării. Pe parcursul celor peste 30 de ani de carieră, a ocupat mai multe funcţii în cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina şi Statului Major al Forţelor Terestre şi a fost comandant al Batalionului 814 Tancuri "Mihai Vodă", al Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt" şi şef al Direcţiei instruire şi doctrină din Statul Major al Apărării. În perioada februarie 2020 - februarie 2022, a deţinut funcţia de comandant al Diviziei 2 Infanterie "Getica", iar din martie 2022 şi până la începutul acestui an s-a aflat la comanda Corpului Multinaţional de Sud-Est. Generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob este veteran al teatrelor de operaţii, având două misiuni în Afganistan.
Blocul de paradă cu detaşamente pe jos este condus, în acest an, de generalul-maior Daniel Pop, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, care a participat la trei misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest. Din luna februarie 2024, este locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre.
Klaus Iohannis a venit la parada militară
01 DecPreședintele Klaus Iohannis a venit la parada militară de la Arcul de Triumf.
Este ultima paradă militară la care participă în calitate de președinte al României.
Condiţiile meteo permit survolul aeronavelor la Parada Militară de Ziua Naţională
01 DecCondiţiile meteo permit survolul aeronavelor la Parada Militară de Ziua Naţională, a declarat, duminică, generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.
"O să începem în curând parada militară naţională şi vom da onorul poporului român - peste 2.700 de oameni de la sol şi din aer, din fericire condiţiile meteo ne permit să zburăm şi cu formaţiile de avioane şi elicoptere pe care le-am planificat", a precizat generalul-locotenent Iacob, comandantul Paradei Naţionale.
El s-a declarat onorat de faptul că va conduce Parada Naţională.
"Cred că fiecare militar şi specialist care va trece pe sub Arcul de Triumf trebuie să fie onorat şi mândru de faptul că are ocazia să dea onorul celor pentru care s-a ridicat acest Arc de Triumf - eroilor Primului Război Mondial", a subliniat generalul Iacob.
El le-a mulţumit celor care vor defila, dar şi celor peste 2.000 de oameni din structurile MApN şi sistemul naţional de apărare care au contribuit prin eforturile lor la acest eveniment.
"Urez tuturor românilor La mulţi ani, de Ziua Naţională", a mai transmis generalul Iacob.
Ziua Națională, sărbătorită în București și în alte orașe
01 DecZiua Naţională a României este sărbătorită, duminică, prin diverse manifestări în Bucureşti şi în întreaga ţară.
În Capitală, principalul eveniment de 1 Decembrie este Parada Militară Naţională, care va avea loc, începând cu ora 10,00, în Piaţa Arcul de Triumf şi la care va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.
Aproximativ 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave, participă la Parada Militară Naţională, organizată cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Marea Unire.
Împreună cu militarii români, la paradă vor defila şi 240 de militari străini, din cadrul mai multor detaşamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Marele Ducat de Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 21 de mijloace tehnice
Înainte de parada de la Arcul de Triumf va avea loc în Parcul Carol I ceremonia militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut.
Ministerul Apărării Naţionale organizează la Arcul de Triumf şi o expoziţie de tehnică militară, iar în cursul serii militarii Regimentului Gardă şi Protocol vor efectua retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".
De Ziua Naţională a României sunt "Porţi deschise" la Muzeul Naţional de Artă al României, iar la Muzeul Naţional de Istorie a României este organizată micro-expoziţia "Documentele Unirii", dedicată momentului istoric din 1 Decembrie 1918.
Premierul Marcel Ciolacu va participa, în acest an, la festivităţile organizate la Buzău de Ziua Naţională.
În ţară au loc manifestări dedicate Zilei de 1 Decembrie la Cluj-Napoca, la Ploieşti, la Râmnicu Vâlcea, la Iaşi.
La Alba Iulia, duminică, în prima parte a zilei, are loc vernisajul expoziţiei temporare "Rădăcini şi simboluri. Arta tradiţiei româneşti" şi se va putea asista la primirea soliilor din Cetăţile de Scaun, un moment de reconstituire istorică. La ora 14,00 este programată defilarea militară dedicată Zilei Naţionale a României.
Seara este programat spectacolul folcloric extraordinar "Alba Uneşte România", susţinut de artişti din toate zonele istorice ale ţării, şi la final va fi un spectacol de artificii.