Astăzi este 1 mai. O zi sărbătorită cu mare fast în urmă cu 20 de ani. O zi în care, pe vremuri, se aduceau elogii partidului comunist.
Astăzi, românii se bucură de ziua liberă şi petrec. Unii la mare, alţii la munte. Şi autorităţile s-au gândit să ofere surprize, aşa că au organizat tot felul de manifestări.
În Capitală, bucureştenii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, pentru a participa la petrecerea "Unu mai românesc", organizată de PSD. Petrecerea a fost precedată de un marş, care a pornit din faţa Ateneului.
Manifestări de 1 mai sunt organizate şi în ţară. Ieşenii sunt aşteptaţi să petreacă Ziua Muncii în parcul de pe Dealul Copoului, în timp ce în Bistriţa sunt organizate spectacole de muzică populară.
1 Mai era sărbătorit cu mare fast şi de regimul comunist. Sărbătoarea muncii reprezenta un prilej pentru manifestaţii uriaşe şi defilări grandioase, cu pancarte ce afişau figurile aşa numitilor conducători iubiţi. Nu lipseau nici lozincile acelea imense de pe stadioane realizate din trupuri umane. Muncitorii primeau liber, însă erau nevoiţi să participe sau să asiste la manifestări.
În "epoca de aur", întreaga naţiune aducea, de 1 mai, la fel ca la fiecare sărbătoare, un omagiu conducătorilor şi partidului comunist.
Ziua de 1 Mai era liberă doar formal. Toată lumea trebuia să participe la manifestări. Defilările în uniforme, cântecele patriotice şi lozincile scrise cu trupuri umane, după modelul nord-corean, erau principalele atracţii.
Manifestaţiile de 1 Mai erau pregătite cu mult timp înainte. Participanţii, muncitori şi elevi, repetau luni de zile dansurile, cântecele patriotice şi mărşăluitul pe stadioane.
Guvernul Groza a organizat, în 1945, "primul 1 Mai liber", iar muncitorii au primit liber în ziua respectivă. A fost organizată o mare manifestaţie şi o paradă în Piaţa Victoriei. Pentru prima oară, lucrătorii din industria aeronautică au raportat că "sărbătoresc prin muncă". Astfel, au fost inaugurate "întrecerile socialiste".
Antena 3