Antena 3 CNN Actualitate Ziua internaţională a rromilor, sărbătorită cu fast în toată ţara

Ziua internaţională a rromilor, sărbătorită cu fast în toată ţara

Ziua internaţională a rromilor, sărbătorită cu fast în toată ţara
08 Apr 2008   •   17:23

Ziua internaţională a Rromilor este sărbătorită, marţi, în toată ţara cu marşuri omagiale, spectacole, dezbateri despre Holocaust şi discriminare. În oraşul Sibiu la orele prânzului, regele rromilor Florin Cioabă a plecat, împreună cu un alai numeros, de la Biserica Evanghelică Philadelphia spre centrul oraşului.

Fetele îmbrăcate în costume ţigăneşti au precedat alaiul în timp ce participanţii au mers pe jos sau în căruţe împodobite. La trecerea peste râul Cibin, rromii s-au oprit şi au aruncat în apă coroniţe de salcie, în memoria victimelor Holocaustului.

"Pentru noi este o mare sărbătoare. Sărbătorim Ziua Rromilor de pretutindeni, dar ne aducem aminte şi de cei care au pierit în lagărele de exterminare. În numele lor aruncăm sălcii şi garoafe în apa râului. Am ales să fie o sărbătoare veselă şi să se îmbrace fetele în costume tradiţionale pentru că suntem singura castă, din cele 17 de rromi care există în România, care ne-am păstrat tradiţiile, portul şi cântecele", a declarat Florin Cioabă, pentru Mediafax.

Cioabă şi-a exprimat dorinţa că toţi rromii vor ajunge să se integreze în lumea modernă. "Noi vrem să ne integrăm, dar nu să fim asimilaţi, cum s-a întâmplat chiar şi cu alţi fraţi de-ai noştri", a declarat Florin Cioabă.

La Sibiu are loc, în cadrul aceleiaşi manifestaţii o expoziţie de fotografii şi obiecte specifice culturii şi civilizaţiei rromilor, deschisă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, şi, de asemenea, spectacole de dansuri şi muzică tradiţională ţigănească, în pavilionul multifuncţional din centrul oraşului, unde va cânta şi manelistul Nicolae Guţă.

În Bucureşti, rromii au început petrecerea încă de luni seara, la Muzeul Ţăranului Român. Mai multe zeci de rromi au asistat la cântece şi poezii recitate în limba lor. De asemenea, o adevărată petrecere s-a încins după manifestările culturale, lăutarii prezenţi la eveniment chemându-i la dans pe toţi cei prezenţi.

La Alba Iulia mai mult de două sute de persoane au participat marţi la o paradă din cadrul aceleiaşi sărbători. Rromii s-au îmbrăcat în costume tradiţionale şi au pornit pe jos sau cu căruţe, din cartierul Lumea Nouă sau Ţigănime, ajungând în final la Prefectură unde au organizat un mic spectacol de dansuri şi cântece ţigăneşti.

Sărbătoarea din Alba va continua, în şanţurile Cetăţii din Alba Iulia fiind pregătite ample manifestări, muzică şi jocuri populare ţigăneşti, susţinute de interpreţi, formaţii şi ansambluri îndrăgite ale etniei rrome.

În program sunt incluse momente susţinute de formaţia de cântece şi dansuri "Ternipe", din Ungaria, orchestra şi ansamblul de jocuri populare ţigăneşti ale lui Nicolae Guţă şi Godici, formaţia Tibişor Gheza şi Cornel Gherghel, formaţia din cartierul romilor Alba - Gheorghe Goga, dansatori din partea nomazilor şi căldărarilor din Sebeş, dansatori şi jocuri populare ţigăneşti din zona Mureş şi formaţii de elevi ai Şcolii nr. 4 Sebeş.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua internaţională a rromilor la 8 aprilie 1971 când, la Londra a fost organizat primul Congres mondial al rromilor, ocazie cu care au fost puse bazele Uniunii Internaţionale a Rromilor şi a fost adoptat drapelul şi imnul internaţional al acestora, (“Gelem,gelem”- "Am călătorit, am călătorit").

De atunci, au avut loc mai multe congrese mondiale ale rromilor, organizate în scopul standardizării limbii rromani, obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al doilea război mondial, îmbuntăţirea situaţiei educaţionale, revendicarea drepturilor civile ale rromilor, păstrarea culturii rromani şi limbii rromani ca şi recunoaşterea internaţională a minorităţii rroma ca minoritate naţională de origine indiană.

Romii sunt de origine indiana probabil din regiunea nordica Punjab, conform evidenţelor lingvistice şi culturale. Plecarea lor din India a avut loc acum cel puţin 1000 de ani, potrivit estimărilor cercetătorilor.

În Europa, romii au fost ţinuţi în sclavie în Balcani (în special Moldova şi Ţara Românească), sau şi-au continuat călătoria răspândindu-se în toată Europa, din Spania (1425) până în Finlanda (1597).

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close