Zi plină în Parlament astăzi, pe tema numărului de refugiaţi pe care îi va primi România. La şedința comună privind migrația sunt aşteptaţi şi oficiali de la MAE şi MAI.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va merge, la rândul său, la şedinţa coaliţiei de guvernare, pentru a prezenta un raport pe aceeaşi temă.
România poate primi doar 1.785 de imigranţi, iar în prezent nu este ameninţată de un val de refugiaţi, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a afirmat că problema va fi discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat în data de 17 septembrie.
Şi premierul atrage atenţia că negocierile trebuie să cuprindă şi avantaje pentru ţara noastră.
România ar urma să primească peste 6.300 de refugiaţi, potrivit unui nou plan elaborat de Comisia Europeană şi citat de presa internaţională.
Planul prevede, potrivit agenţiei Reuters, redistribuirea a 160.000 de migranţi, de patru ori mai mulţi decât în planul respins în luna mai de mai multe state membre.
Cele mai mari cote revin Germaniei, peste 40.000 de oameni şi Franţei, cu 31.000. Liderii politici speră că, astfel, criza va fi măcar atenuată.
Statele est-europene resping impunerea de cote obligatorii pentru primirea refugiaţilor.
Marea Britanie nu este inclusă în plan, deoarece nu participă la politica de azil a Uniunii Europene. Dar premierul David Cameron se declară dispus să primească 20.000 de refugiaţi sirieni "în următorii ani".