Antena 3 CNN Actualitate Ziua Naţională a României, 1 Decembrie | Parada militară s-a văzut la Antena 3 CNN | 100.000 de români la evenimentul din București

Ziua Naţională a României, 1 Decembrie | Parada militară s-a văzut la Antena 3 CNN | 100.000 de români la evenimentul din București

Românii s-au unit în cuget, au sărbătorit și au urmărit parada militară de Ziua Națională la Antena 3 CNN, cea mai vizionată televiziune de știri din România la acest eveniment.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2023   •   12:06

În studio au comentat și au oferi informații relevante Mihai Gâdea, Cătălina Porumbel şi Radu Tudor, în timp de la locul evenimentului au relatat Sabina Iosub, Laurențiu Rădulescu, Sabrina Preda și Sergiu Cora.

Începând cu ora 10.00, Antena 3 CNN a transmis în direct parada militară ce marchează 105 ani de la Marea Unire.

Peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini, au defilat în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave au survolat orașul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În premieră la această paradă au fost prezentate tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe avioane F-16.

"La parada militară defilează, alături de trupele Armatei României, și militari străini din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României", a transmis MApN înainte de eveniment.

Update 19:37 Parada de Ziua Națională se încheie cu un moment superb în Capitală: retragerea cu torțe a militarilor prin centrul Bucureștiului. Aceasta este ceremonia care închide oficial parada de 1 Decembrie și este considerată unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei.

Update 12:02 Parada militară s-a încheiat. Defilarea membrilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prefațat finalul ceremoniei.

Update 11:50 Sistemele HIMARS similare celor trimise de SUA în Ucraina au fost prezentate la parada militară din Bucureşti

"Sunt foarte cunoscute pentru performanţele lor operaţionale în conflictul din apropierea graniţelor noastre.

Armata Română are în dotare un batalion HIMARS şi aşteptăm să mai vină şi alte astfel de elemente", a spus generalul (r) Mircea Mîndrescu la Antena 3 CNN.

Update 11:25 Momentul în care avioanele şi elicopterele militare au survolat Capitala, în timpul paradei militare, a fost surprins în direct la Antena 3 CNN.

Au fost vizibile elicoptere IAR 330 Puma, formaţiunea elicopterelor MAI, elicopterele Black Hawk ale SMURD, o formaţiune de trei aeronave de transport Spartan, avioane de antrenament IAR 99, un aparat Lear Jet şi trei aeronave de luptă F-16.

Organizatorii evenimentului au estimat, la ora acestei actualizări, că aproximativ 100.000 de oameni se află la paradă, în zona cuprinsă între Piața Presei Libere și Piața Victoriei.

Update 11:14 Cea mai mare paradă militară de Ziua Naţională a început la scurt timp după ora 11.

Batalionul 313 de Cercetare în adâncime "Burebista" a deschis ceremonia, cu varianta instrumentală a cântecului "Treceţi batalioane române Carpaţii" pe fundal.

Au urmat, în prima parte a paradei, Formaţiunea Gărzii de Onoare a Republicii Moldova şi militari ai Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii.

Update 11:06 Imnulul Naţional a fost intonat la Arcul de Triumf, înaintea paradei militare, în prezența șefului statului și a altor oficiali.

Soldaţii au tras salve de tun pe parcursul celor mai bine de trei minute și jumătate, cât a durat acest moment solemn.

Update 11:00 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la parada de Ziua Naţională. 

Iohannis a fost întâmpinat de ministrul Apărării, apoi, de șeful Statului Major al Apărării, care l-a anunțat că ceremonia este gata să înceapă.

Update 10:30 Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a declarat bucuros de numărul mare de români care au ieşit pentru a asista la parada de Ziua Națională.

"Venind de la mormântul Eroului Necunoscut, am văzut foarte mulți oameni cu steaguri tricolore, ceea ce mi-a încălzit inima", a spus el.

Alături de ministrul Tîlvăr, s-a aflat generalul Gheorghiță Vlad, şeful Statului Major al Apărării.

"Ne desfășurăm activitatea într-un context de securitate destul de complicat. Sunt convins că numai împreună putem găsi toate soluțiile pentru apărarea țării", a spus el.

Update 09:45 Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a filmat pe Arcul de Triumf imagini care dezvăluie, în parte, dispozitivul menit să asigure securitatea evenimentelor de Ziua Națională, în București.

În imagini se văd doi membri în combinezoane negre, pe care scrie "Serviciul de Protecție și Pază", purtând cagule. Unul dintre bărbați stă lângă o armă cu lunetă și reglează dispozitivul optic. Arma este amplasată pe un trepied.

Alături, un alt membru SPP supraveghează împrejurimile printr-un binoclu, de la înălțimea Arcului de Triumf.

"Suntem în poziția esențială de pe clădirea Arcului de Triumf, acolo unde lunetiștii Serviciului de Protecție și Pază asigură monitorizarea 24 din 24, acolo unde primesc sprijin din partea colegilor lor și unde observă orice fel de formă de pericol asupra căreia ar putea interveni.

Ei dispun de echipamente performante. Modul în care sunt dotați acești specialiști foarte buni ai Serviciului de Protecție și Pază demonstrează contribuția esențială pentru securitatea paradei - nu doar pentru demnitari, ci și pentru toți cei care participă la acest moment important pentru viața românilor: Parada militară de Ziua Națională", a relatat Radu Tudor.

Update 09:00 Liderul AUR, George Simion, a ajuns în această dimineață la Alba Iulia, cu trenul, pentru ceremoniile dedicate aniversării a 105 ani de la Marea Unire.

Politicianul, care a promis spectacol de Ziua Națională, a scrutat mulțimea prezentă în gară, înainte de a coborî din vagon.

Îmbrăcat într-un cojoc din blană albă, purtând un pulover negru, pentru contrast, Simion a fost primit cu pâine și sare pe peron, în vreme ce o persoană din anturajul său încerca să-i creeze coridor, strigând insistent "Faceți loc aici, că vine la pâine". 

Simion a rupt din pâine și, cu gura plină, și-a făcut cruce.

În acest timp, pe fundal se auzeau scandări cu "Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească / Moldova, Ardealul și Țara Românească".

De asemenea, atmosfera era completată cu sunet de bucium.

Presa națională a relatat că AUR a închiriat de la CFR Călători trenul pentru deplasarea lui Simion contra unei sume de aproape 35.000 de euro.

Update 08:00 Ultimele preparative pentru parada militară aveau loc în această dimineață la Arcul de Triumf.

Pe lângă tancuri Leclerc şi elicoptere Black Hawk, va fi prezentată şi o dronă militară Bayraktar.

Se anticipează că zeci de mii de români vor asista, în stradă, la parada de 1 Decembrie.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu participă la evenimentul de la București.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestaţiilor şi restricţii de circulaţie în Bucureşti

Începând cu ora 9.00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere a coroanelor de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale.

De al ora 11:00 se va desfășura parada militară în Piața Arcului de Triumf din București la care vor participa 2.400 de militarti și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București va fi vernisată, de la ora 13.00,  Expoziția „Tricolorul – simbol identitar al unității românilor în costumul popular”. Organizarea expoziției se circumscrie celebrării a două evenimente importante –  Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din București se înceie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Program complet 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, la Alba Iulia

De Ziua Naţională, şi Alba Iulia se îmbracă în haine de sărbătoare. Programul de Ziua Națională a României la Alba Iulia, cuprinde parada militară, concerte, masa tradiţională, focuri de artificii, dar şi multe alte surprize.

Primăria Municipiului Alba Iulia în colaborare cu Consiliul Județean Alba a pregătit o serie de festivități și momente semnificative pentru a marca Ziua Naţională.

Parada militară, masa tradiţională, atelierele de meşteşuguri, concerte și focuri de artificii sunt principalele puncte ale manifestărilor din 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Manifestările sunt organizate de Primăria Municipiului Alba Iulia alături de Consiliul Județean Alba, cu începere de la ora 09:30.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor pregătite de autorități la Iaşi

Ziua Naţională a României va fi celebrata cu fast şi la Iaşi. După ceremonia religioasă şi defilarea militarilor, iesenii vor primi fasole cu cârnați la ceaun. De la ora 10.00, în Piaţa Palatului Culturii are loc concertul de muzică populară „Noi suntem români” – Partea I.

La manifestari de 1 Decembrie sunt așteptați mii de locuitori din capitala Moldovei şi oraşele limitrofe.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor pregătite de autorități la Craiova

Parada de Ziua Națională va începe la ora 11.00. Evenimentele vor debuta cu onorul militar. Pentru prima oară, intonarea imnului național al României se va face de către artiștii lirici ai Operei Române Craiova – soprana Corina Vlada și baritonul Cristian Fofucă, în acordurile muzicii militare a Garnizoanei Craiova.

Momentul intonării imnului național va fi urmat de serviciul religios pentru cinstirea eroilor și depunerea de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, iar sărbătoarea va continua cu parada militară. Pe strada A.I. Cuza vor defila peste 500 de participanți și aproape 50 de mijloace tehnice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, de la SRI, Poliția Locală, voluntari de la Crucea Roșie și Centrul Național de Educare Canină, dar și detașamente și tehnică militară ale Contingentelor poloneze și portugheze, dislocate în Garnizoana Craiova.

Parada de Ziua Națională de la ora 11.00 se va încheia cu un spectacol pregătit de Ansamblul Folcloric Maria Tănase, la care își vor da concursul artiștii Cristian Bănăţeanu, Marius Măgureanu, Liviu Dică și formația de dansuri a Ansamblului Folcloric Maria Tănase, care vor invita craiovenii la o horă autentic românească.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestărilor pregătite de autorități la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 09.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.

Începând cu ora 10.30, în Piața Avram Iancu, va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 300 de militari, cu 50 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Poliția Locală, urmate de survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Totodată, pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00.

×
Subiecte în articol: 1 decembrie 2023
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toți românii vor avea acces la servicii medicale de depistare a bolilor grave, din 1 iulie
x close