Astfel, în perioada 14 martie – 15 mai, recensământul se va face online, iar cei care optează pentru această variantă pot primi, la cerere, o zi liberă plătită de angajator, aferentă celei în care au răspuns la întrebările online.
Cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie. Persoanele care refuză să participe la recensământ vor fi amendate.
Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:
1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011 până în prezent. Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus, în cadrul unui eveniment organizat în luna ianuarie, Tudorel Andrei, preşedintele INS.
La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori. Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.
Conform INSSE, elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:
- 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
- posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
- recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
- autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
- chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.