Momentul a fost marcat la Deveselu printr-o ceremonie la care au participat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, împreună cu şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, dar şi alte oficialităţi americane şi autorităţi locale.
Sistemul american care va fi amplasat la Deveselu prevede amenajarea a trei silozuri în care se vor regăsi câte opt interceptoarea a rachetelor balistice de scurtă şi medie acţiune, conform şefului Statului Major al Armatei, Ştefan Dănilă, prezent la ceremonia de inaugurare a bazei.
Amplasarea sistemului în fosta bază aeriană de la Deveselu (Olt) costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului.
Banii urmează să fie achitaţi de SUA, a informat un oficial american care face parte din delegaţia ce negociază acordul privind amplasarea scutului. Dănilă a adăugat că sistemul antirachetă care va fi amplasat la fosta unitate militară de aviaţie este unul "pur defensiv".
Potrivit secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu, SUA vor instala în 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.
Deveselu - printre cele mai bune aeroporturi militare din ţară
Aeroportul militar din Deveselu, acolo unde va fi amplasat scutul antirachetă, este considerat printre cele mai bune aeroporturi militare din ţară.
Şi asta datorită poziţiei sale strategice, la graniţa cu Bulgaria, şi ea ţară membră NATO, precum şi datorită infrastructurii de calitate a acestuia.
"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a declarat secretarul de stat în MAE, adăugând că acest sistem este unul "strict defensiv".
CSAT a aprobat amplasarea scutului la Deveselu, judeţul Olt
Decizia de a amplasa scutul antirachetă la baza de la Deveselu a fost luată în şedinţa CSAT de luni seară, condusă de preşedintele Traian Băsescu.
La Deveselu vor fi dislocaţi în medie 200 de militari americani. Numărul maxim de soldaţi americani care ar putea ajunge la baza aeriană românească este de 500.
Traian Băsescu a menţionat că baza aeriană va rămâne sub comanda românească, comandantul bazei fiind un ofiţer român.
De asemenea, liderul României a ţinut să menţioneze că elementele scutului anti-rachetă nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.
Preşedintele a vorbit şi despre o eventuală ridicare a nivelului de alertă teroristă. Pentru moment, a spus Traian Băsescu, în România nu există nici un element concret care să justifice ridicarea nivelului de alertă, în urma uciderii lui Osama bin Laden.