Antena 3 CNN Actualitate Zi de doliu naţional în România, pe 18 aprilie, în memoria victimelor de la Smolensk

Zi de doliu naţional în România, pe 18 aprilie, în memoria victimelor de la Smolensk

Zi de doliu naţional în România, pe 18 aprilie, în memoria victimelor de la Smolensk
14 Apr 2010   •   15:22

Guvernul României a decis să decreteze zi de doliu naţional pe 18 aprilie, în memoria victimelor tragediei aviatice de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele polonez, Lech Kakzynski. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, hotărârea a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Decizia vine după ce, luni, mai multe organizaţii civice şi sindicale au făcut apel la preşedinte şi premier să fie decretată zi de doliu naţional în ziua în care vor avea loc funeraliile preşedintelui polonez. Acestea sunt programate să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, pe parcursul a două zile.

O ceremonie omagială în memoria victimelor va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la monumentul soldatului necunoscut din Varşovia, urmând ca înhumarea să aibă loc duminică.

Preşedintele polonez, Lech Kakzynski, soţia acestuia, Maria, şi numeroşi membri ai elitei militare şi politice din Polonia s-au aflat între cele 96 de persoane de la bordul navei prezidenţiale poloneze, un avion sovietic tip Tu-154, care s-a prăbuşit în vestul Rusiei, în condiţii meterorologice nefavorabile.

Oficialii se îndreptau spre Katin, pentru a participa la festivităţile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a peste 20.000 de ofiţeri, poliţişti şi civili polonezi, ucişi în 1940 de poliţia politică sovietică.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: doliu România
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close