Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a explicat, vineri seară, că motivul pentru care a trimis proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor către Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, este acela de "a crea punţi" cu aceste instituţii.
"Aş dori să explicăm pachetul de modificări pe care-l facem. Este un Parlament, în această legislatură, cu 78 de parlamentari mai mulţi decât anul trecut, deci cu cheltuieli mai mari. (...) Am încercat să schimbăm paradigma din ultimii ani, în care Parlamentul României a fost întrun război cu celelalte instituţii care reprezintă credibilitatea României", a explicat Valeriu Zgonea într-o conferinţă de presă de la Camera Deputaţilor.
"(...) Aşa cum am spus la începutul mandatului meu, voi încerca să creez punţi cu toate aceste instituţii care, împreună cu Parlamentul, susţin credibilitatea României în plan naţional şi internaţional", a mai spus Zgonea.
"Am considerat oportun să-i transmit (preşedintelui României, n.r.) spre informare, ca să nu existe o contestare şi să întoarcă proiectul de Statut şi să pună într-o situaţie dificilă Parlamentul României înainte ca el să fie transmis prin vot de către plenul reunit. Am făcut acest lucru de bună credinţă, încercând să creăm o punte de legătură instituţională cu Preşedinţia României. Nu aş dori ca parlamentarii să aprobe un Statut pe care să votăm noile bugete pe noua formulă a Statutului, după care preşedintele să retrimită spre analiză acest Statut. Am fi noi puşi într-o situaţie delicată şi obligaţia mea ca membru al USL este să arătăm că putem să facem un altfel de politică şi să gândim strategic altfel", a mai explicat Zgonea.
Sursele citate au precizat că modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor sunt aduse ca urmare a criticilor formulate de UE privind inexistenţa reglementărilor explicite referitoare la ridicarea imunităţii şi a celorlalte chestiuni sensibile de natură juridică care i-ar putea privi pe parlamentari.
Printre modificările aduse statutului sunt cele legate de cazare, diurne, dar şi de imunitate. Noul statut spune că dacă un deputat sau un senator va fi reţinut în flagrant, acesta va trebui eliberat imediat în cazul în care camera din care face parte stabileşte că el nu trebuia reţinut. În plus, conflictul de interese nu va mai fi un motiv pentru pierderea mandatului.