Antena 3 CNN Actualitate Zegrean, CCR: Judecătorul Greblă va fi suspendat doar dacă se pune problema arestării sau a trimiterii în judecată

Zegrean, CCR: Judecătorul Greblă va fi suspendat doar dacă se pune problema arestării sau a trimiterii în judecată

1 minut de citit Publicat la 15:09 22 Ian 2015 Modificat la 15:09 22 Ian 2015
augg.jpg
Preşedintele CCR Augustin Zegrean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că judecătorul Toni Greblă va fi suspendat din funcţia de la Curte doar în momentul în care "se pune problema arestării sale sau a trimiterii în judecată".

"Demisia este un act personal", a spus Zegrean, arătând că instituţia pe care o conduce nu-l poate constrânge să recurgă la un asemenea gest.

"Legea noastră spune foarte clar ce se întâmplă în situaţia în care judecătorii ajung în situaţia asta. Poate fi cercetat  fără nici o aprobare de la nimeni. În momentul în care s-ar pune în discuţie arestarea sau trimiterea în judecată, atunci s-ar cere aprobarea instituţiei care l-a pus judecător la Curte", a spus Zegrean.

Totodată, Augustin Zegrean a subliniat că mandatul unui judecător încetează în momentul în care primeşte o condamnare.

"Pentru noi a fost o surpriză uriaşă. Este pentru prima dată când un judecător sau cineva de la Curte a fost pus într-o astfel de situaţie", a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a transmis joi şi un comunicat de presă în care a arătat, referitor la urmărirea penală a lui Toni Greblă, că judecătorii CC sunt suspendaţi din funcţie atunci când sunt trimişi în judecată, precizând că orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei decizii definitive.
   
"Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, orice persoană, inclusiv judecătorul Curţii Constituţionale, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (11) din Constituţia României, republicată", arată CC, într-un comunicat de presă transmis după ce judecătorul Toni Greblă a fost pus sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
  
Potrivit sursei citate, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi urmăriţi penal fără încuviinţare, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât în condiţiile legii. De asemenea, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată penală.


×
x close