Peste 30 de persoane au protestat, sâmbătă, timp de două ore, în Piaţa Victoriei, faţă de lipsa normelor de aplicare pentru legea câinilor fără stăpân, la manifestaţie fiind prezenţi şi părinţii lui Ionuţ, băieţelul care a murit în 2 septembrie, după ce a fost muşcat de câini, conform Mediafax.
Acţiunea de protest a fost organizată pentru a transmite Guvernului că trebuie să aprobe urgent normele de aplicare la legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, cunoscută ca "Legea lui Ionuţ", în condiţiile în care aceasta a fost publicată în 26 septembrie în Monitorul Oficial.
"Orice ţară care-mi vine în minte are o lege prin care se reglementează ce se întâmplă cu câinii fără stăpân. Sunt aici pentru că vreau să intrăm în normalitate. Să nu mai existe vreo problemă. Ce-i la noi este anormal. Practic, printr-o lege nu mai au scuze (autorităţile,n.r.) să nu rezolve problema. La fel cum un copil fără ca cineva să aibe grijă de el, părinţii sau o instituţie, e ceva anormal, aşa şi un câine fără stăpân este ceva anormal", a declarat Valentin Anghel, tatăl lui Ionuţ, care a fost însoţit la protest de soţia sa.
Cele peste 30 de persoane care au venit să protesteze în Piaţa Victoriei au avut fotografii cu chipul lui Ionuţ, pe care era scrisă întrebarea "De ce?", precum şi baloane galbene. Aceştia au afişat în timpul protestului banere şi pancarte pe care scria: "Siguranţă, linişte, curăţenie", "Nu putem lăsa câinii să ne ucidă copiii", "Avem dreptul la oraşe civilizate", "Nu sunt hrană pentru câini", "Fără maidanezi", "Nu închidem ochii. Neimplicarea ucide", "Asociaţia de protecţie a oamenilor", "Pro Civilizaţia", "Stop manipulării privind drepturile animalelor. Nu au dreptul de a omorî oameni".
Protestatarii au scandat "Nu mai puneţi botul, dacă ne vreţi votul", "Nu mai daţi copii la câini", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim muşcaţi" şi au cerut autorităţilor să aprobe mai repede normele pentru aplicarea legii câinilor fără stăpân.
"Mă aflu azi, aici, pentru a cere autorităţilor din România respect şi siguranţă într-o ţară pe care ei ne-o prezintă ca fiind euopeană. (...) Îmi doresc să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în luna septembrie. Să iasă o dată pentru totdeauna aceste norme, să fie aprobate, astfel încât legea să poată să fie aplicată. Cele 60 de zile au expirat în 28 noiembrie. Nu înţelegem de ce s-a tergiversat atât de mult acest termen", a declarat Anca, o tânără în vârstă de 30 de ani, conform agenţiei.
Protestul a fost organizat de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică şi s-a încheiat fără incidente.
Proiectul normelor metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, dar membrii Executivului au amânat aprobarea documentului şi au decis să fie continuate discuţiile pe această temă până săptămâna viitoare, pentru îmbunătăţiri.
"Proiectul a intrat în şedinţa de guvern şi a fost discutat, dar s-a luat decizia ca discuţiile să mai continue, până săptămâna viitoare, pentru îmbunătăţirea prevederilor", au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
Proiectul de norme, prezentat la jumătatea lunii noiembrie, prevede că acei câini nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul.
Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.
Legea 258/2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.