Aproape un milion de euro se vor cheltui în următoarea perioadă pentru reducerea poluării apelor din bazinul hidrografic Banat. Proiectul naţional, care a demarat cu ajutorul Ministerului Mediului şi Pădurilor, are în total o valoare de 60 de milioane de euro. Obiectivul acestui proiect este de a diminua cantitatea de nitraţi din sol care ajung în apă şi pot să ne afecteze sănătatea.
În mediul rural, cele mai bune metode de a reduce poluarea cu nitraţi o reprezintă construirea de platforme de colectare a gunoiului de grajd şi staţii de epurare a apei. În judeţul Timiş, sunt 14 astfel de localităţi care au fost cuprinse într-un program cu finanţare europeană pentru reducerea riscului de contaminare a apei. În plus, este nevoie ca autorităţile locale să cumpere utilaje pentru transportul gunoiului, pubele şi treacă la împădurirea terenurilor virane.
Comuna Peciu Nou este doar una din cele aproape 2.000 de localităţi cuprinse în acest proiect a cărui valoare totală este de 60 de milioane de euro. Conştientizarea efectelor poluării cu nitraţi este cu atât mai importantă cu cât poate avea consecinţe tragice. Iar cei mai afectaţi sunt copii.
Poluarea apei cu nitraţi este frecventă în mediul rural, mai ales în apropierea crescătoriilor de animale.
Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.