UPDATE 16.00 Şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme, Valentin Şelaru, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că zece persoane au fost reţinute pentru acordare nelegală de cetăţenie română unor moldoveni.
UPDATE 11.15 -
Şeful de la Evidenţa Populaţiei Sector 1 a murit în timpul percheziţiilor.
UPDATE 09.40 - Funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi ai oficiliului de stare civilă al Primăriei sectorului 1 Bucureşti sunt vizaţi în investigaţia procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ referitoare la acordarea nelegală de cetăţenie, potrivit unor surse judiciare citate de
Mediafax.
Din cele 36 de persoane, 15 sunt intermediari între ANC şi cetăţeni moldoveni care au solicitat acordarea de cetăţenie română.
De asemenea, în anchetă sunt cercetaţi funcţionari ai unor oficii de stare civilă şi ai ANC, sursele citate precizând că în principal de la Primăria sectorului 1 sunt cercetaţi angajaţi.
În Republica Moldova s-au deplasat anchetatori români pentru a face cercetări împreună cu omologii lor moldoveni în acest caz, ancheta pornind de la o simplă informare a Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Ancheta a fost declanşată în urmă cu aproximativ cinci luni, au precizat sursele citate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează, joi, percheziţii domiciliare la 34 de adrese din Bucureşti, Chitila, Otopeni şi în judeţul Teleorman.
Acţiunea vizează destructurarea unei grupări ce se ocupa cu obţinerea ilegală de paşapoarte pentru cetăţeni ai Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct şi indirect de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite.
Până la acest moment, procurorii au reţinut trei persoane pentru 24 ore iar alte două persoane au interdicţia de a părăsi localitatea.
În cursul zilei de joi, peste 50 de persoane implicate în această cauză vor fi audiate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie.
Autorităţile judiciare române au colaborat pentru lămurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind în mod substanţial de sprijinul Ministerului Justiţiei din România şi al conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.