Magor Csibi, directorul World Wide Fund For Nature - România, a comentat, miercuri, la Antena 3, atacurile urşilor din judeţul Dâmboviţa.
Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroeni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.
"În mai puţin de o lună, avem două cazuri de braconaj. Cei care sunt într-un deficit mare de imagine sunt urşii", a spus Magor Csibi.
Magor Csibi consideră că este extrem de dificil ca România să deţină un management performant privind situaţia urşilor.
"Domnul prefect a spus că se actualizează sementrial sau cel puţin o dată pe an, dar vă spun că noi habar n-avem câţi urşi sunt în pădurile din România (...)
În străinătate, în acest moment, România este prezentată ca o ţară în care vii şi tragi într-un urs şi pleci acasă cu un premiu mare. În continuare, braconaj în România nu există. Sau există DOAR când moare cineva", a adăugat directorul WWF- România.
Oamenii nu trebuie să hrănească animalele sălbatice pentru că în acest fel nu fac decît să le atragă şi mai mult în apropierea gospodăriilor, atrage atenţia directorul World Wide Fund for Nature.
"Pădurile noastre sunt asaltate de turişti fără niciun control. Intră oamenii în pădure şi culeg toate sursele de hrană, de la ciuperci până la fructele de pădure. Urşii rămân fără hrană (...)
Cerem de foarte multă vreme un recensământ al populaţiei de urşi, să ştim care sunt habitatele şi rutele de migraţie ale acestor animale", a mai spus directorul de Program în România la World Wide Fund For Nature
Citeşte şi:
În loc să fie vedeta unui studiu, singurul urs din România urmărit prin satelit a ajuns ţinta braconierilor