Noul an şcolar prinde unităţile de învăţământ nepregătite. Pereţii sunt scorojiţi, iar toaletele nu au apă curentă. Este o situaţie care se repetă an de an. Când vine vorba de numărul şcolilor cu probleme, autorităţile nici măcar nu ştiu exact câte funcţioneză fără autorizaţie.
Circa 20 de copii din localitatea
mureşeană Leordeni ar putea trece toaleta la capitolul invenţii. Cu o şcoală renovată aproape în întregime, baia rămâne de nefolosit, pentru că apa curentă lipseşte.
În comuna
suceveană Grăniceşti, în loc de pereţi, elevii vor avea panouri din lemn. Şcoala veche se reabilitează pe bani europeni, aşa că orele se vor ţine în Căminul Cultural.
Aproape 30 de şcoli din
Hunedoara se pregătesc şi ele pentru noul an şcolar, dar fără autorizaţie sanitară. Mai grav este că toate au avut aceeaşi problemă şi anul trecut.
"La cele care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, riscul este maxim şi atunci funcţionează pe responsabilitatea acelor directori de unităţi si probabil al primăriilor", a declarat Cecilia Birău, director adjunct DSP Hunedoara.
Capitala se înscrie şi ea pe lista lung a localiţăţilor cu probleme. În Bucureşti, alte 30 de şcoli îşi vor deschide porţile fără aviz sanitar. Nu sunt probleme de igienă, dar lucrările de reabilitare nu s-au încheiat.
În acest moment, nici Ministerul Educaţiei, nici cel al Sănătăţii nu ştiu câte şcoli din ţară au probleme de igienă sau infrastructură.