Tot el a mai decalarat că, ?până în prezent, Guvernului României nu a primit nici un text oficial care să poarte girul unui comisar al Comisiei Europene?. Conform Ministrului Economiei, funcţionarii CE au cerut doar informări cu privire la nivelul taxelor propuse pentru automobilele second-hand şi preţul acestora pe piaţa din România. ?Le-am dat toate aceste informaţii, dar răspunsul încă întârzie? a precizat Vosganian.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) au reluat, la începutul lunii septembrie, discuţiile cu Comisia Europeană în privinţa taxei de primă înmatriculare auto. Autorităţile române au trimis la Bruxelles, la cererea Comisiei Europene, un studiu realizat de APIA referitor la piaţa auto internă, precum şi alte două studii elaborate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, respectiv de Autoritatea Naţională de Asigurare-Reasigurare.
După intrarea în vigoare a taxei de primaă înmatriculare de la 1 ianuarie 2007, Comisia Europeană a transmis României o înştiinţare privind declanşarea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului Uniunii de către România), pe motiv că taxa încalcă prevederile Uniunii Europene.
În aprilie, Guvernul a adoptat modificările modului de calcul a taxei de primă înmatriculare, potrivit cărora cuantumul taxei va scădea pe măsură ce vârsta maşinii creşte. Una dintre măsurile propuse a vizat şi extinderea, de la şase ani la 15 ani, a limitei de vârstă pentru care se face diferenţierea între maşini.
În prezent, taxa de primă înmatriculare este stabilită în funcţie de vechimea maşinii, gradul de poluare şi capacitatea cilindrică. Ea porneşte de la 160 şi poate ajunge la 8.600 de euro, potrivit calculatorului de afişat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor. O taxă similară se aplică şi în alte 16 state membre ale UE.
Antena3.ro