Membrii
Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral au votat marţi în
favoarea sistemului de vot în circumscripţii uninominale.
Voturile pentru, în număr de 11, au aparţinut
reprezentanţilor PNL, PD şi PSD. 2 voturi au fost împotrivă,
din partea PRM, în condiţiile în care din partea UDMR şi
PC s-au înregistrat două abţineri. Membrii
Comisiei nu au căzut de acord asupra modalităţii de repartizare a
mandatelor, acest lucru urmând fi stabilit prin vot, într-o
şedinţă ulterioară. În prealabil, sunt programate negocieri
între partidele politice.
Principiul agreat marţi de membrii Comisiei de cod electoral va face ca actualele circumscripţii electorale să fie reorganizate, urmând să se înfiinţeze atâtea circumscripţii câte mandate de parlamentari vor exista, potrivit normei de reprezentare stabilite de legea electorală, dar în proporþia de 1 senator la 2 deputaţăi.
De asemenea, în cazul votului pe circumscripţii uninominale, partidele vor putea propune doar câte un singur candidat pentru fiecare circumscripţie.
PSD, prin deputatul Eugen Nicolicea, s-a pronunţat în favoarea unui sistem de vot majoritar cu două tururi de scrutin, ca în cazul actual al alegerilor primarilor. Pe de altă parte, PD s-a exprimat în favoarea repartizării mixte a mandatelor, variantă care presupune ca voturile din circumscripţiile în care niciun candidat nu a întrunit majoritatea absolută din primul tur să fie redistribuite proporţional.
Varianta PD este sensibil asemănătoare cu cea propusă de Asociaţia ProDemocraţia, dar a fost totuşi criticată de social-democraşi. Nicolicea a declarat că o îmbinare a votului uninominal cu repartizarea mixtă a mandatelor va menţine actualul sistem de vot pe liste, întrucât preşedinţii de partide vor avea în continuare posibilitatea de a ?face jocuri? cu poziţiile de candidaturi supuse redistribuirii sau repartizării mixte.
Comisia de cod electoral ar putea să se întrunească într-o nouă şedinţă, săptămâna viitoare, aşteptându-se mai întâi ca partidele să îşi precizeze poziţiile asupra aspectelor tehnice rămase în discuţie.
Membrii comisiei vor trebui să opteze în şedinţele viitoare pentru una dintre cele trei variante principale de distribuire a mandatelor de parlamentari ? scrutin majoritar, mixt sau proporţional.
De asemenea, după ce vor cădea de acord asupra unui tip de scrutin, ei vor trebui să decidă dacă votul se va da într-un tur sau două, pe liste blocate, pe liste deschise preferenţiale (în care alegătorul schimbă ordinea candidaţilor propuşi de partide) sau pe liste libere (variantă în care alegătorul îşi face propria listă din toate listele propuse de partide).
Antena3.ro