Antena 3 CNN Actualitate Zelenski: "Istoria Europei se putea opri astă noapte"

Zelenski: "Istoria Europei se putea opri astă noapte"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 11:38 04 Mar 2022 Modificat la 11:50 04 Mar 2022
Zaporojie 3
Sursa foto: cnn.com

"Luptăm împotriva unui inamic puternic, care ne depășește numeric, ne depășește prin cantitatea de echipament militar, dar care se află la ani lumină distanță de oameni normali și demni.

Am trecut printr-o noapte în care istoria Ucrainei și a Europei se putea opri.

Trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporojie. Trăgătorii de pe tancuri știau ce au în față și au vizat direct centrala", a spus Zelenski într-un mesaj video distribuit pe contul său de Facebook.

El a estimat că un incident la Zaporojie ar fi "de șase ori mai grav" decât la Cernobîl, accidentul nuclear din 1986, cel mai grav de până acum din istoria umanității.

Ми боремося проти потужного ворога, який переважає нас за чисельністю. Який переважає нас за кількістю техніки. Але який на тисячі світлових років далекий від нормальних людей, які мають гідність. Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію України та Європи. Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію.

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 4 martie 2022

Incendiul declanșat de tirurile ruse asupra centralei a fost stins, potrivit surselor locale citate de presa internațională.

Experții nucleari care urmăresc evenimentele de la Zaporojie spun că nu avem de-a face cu "un alt Cernobîl", însă situația este foarte riscantă.

"Azi dimineață, pentru prima dată, îmi este frică", spune Claire Corkhill, expert în materiale nucleare la Universitatea britanică Sheffield, citată de BBC. 

Potrivit acesteia, reactorul nuclear, singurul funcțional din cele șase ale centralei, este oprit, operațiune care se desfășoară în timp, după o procedură riguroasă, și care presupune oprirea controlată a reacției de fisiune nucleară.

Corkhill spune că aceasta ar fi, de fapt, strategia rusă la Zaporojie.

"Dacă vrei să le ataci alimentarea cu energie electrică, ataci clădiri din apropierea centralei și îi obligi pe operatori să o închidă", a estimat ea.

Expertul citat de BBC a indicat că scenariul cel mai rău ar fi acela în care circuitele de răcire nu ar mai funcționa, situație în care am putea asista la o criză precum ceea de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, din 2011.

Defectarea circuitelor de răcire a dus atunci la topirea miezului a trei reactoare.

În urma acestui dezastru au fost consemnați peste 2.000 de morți însă un singur deces a fost atribuit iradierii.

Conform datelor oficiale, 2.202 persoane au decedat ca urmare a problemelor apărute în timpul evacuării populației - între care hipotermie, deshidratare și înrăutățirea stării de sănătate a celor aflați deja în spital.

×
x close