Antena 3 CNN Actualitate Vladimir Șofronie, un copil de 8 ani din Braşov, este un geniu al şahului

Vladimir Șofronie, un copil de 8 ani din Braşov, este un geniu al şahului

Vladimir Șofronie, la doar 8 ani, este un geniu al șahului. De la 4 ani este câștigător în mai multe competiții sportive și părinții lui sunt foarte mândri de acesta.

o_1f6mpqf9k1im8uab7a31uev1vcvn.jpg
de Ovidiu Stan    |    27 Mai 2021   •   14:40

Campion național la şah la categoria de vârstă 8 ani, Vladimir Șofronie din Braşov a învins mai mulţi sportivi adulţi în competiţiile la care a luat parte şi este o mare promisiune pentru şahul românesc.

La o vârstă la care alţii abia învaţă să vorbească, Vladimir ştia cum se mută fiecare piesă, ce înseamnă şah şi chiar cum se dă un mat. La 4 ani, băieţelul deja practica acest sport în mod organizat, la clubul părinţilor săi. Micuţul a arătat încă de mic o pasiune deosebită pentru acest sport, chiar dacă îi place să joace şi fotbal şi o face aproape în fiecare zi, este pasionat de pescuit și joacă și hochei. În ultimii doi ani, Vladimir a obţinut mai multe medalii la Campionatele Naționale de Șah.

Și povestea părinților lui, Claudia Șofronie și Iulian Șofronie, este una frumoasă. S-au cunoscut jucând șah, amândoi având performanțe deosebite în acest sport al minții. Cel mai probabil Vladimir îi moștenește genetic. Ei, părinții, sunt antrenorii micului geniu. Vladimir are o memorie fotografică fantastică. Și demonstrează acest lucru jucând șah "în orb" cu tatăl său.

Vladimir povestește că îi place șahul pentru că își face prieteni. El știe, în funcție de adversar, să pregătească strategia jocului cu cel puțin 4 mutări înainte. Uneori, adversarul schimbă regula sau nu mută ce a bănuit Vladimir și el trebuie să reanalizeze piesele pe tabla de șah. Vladimir joacă foarte des cu cei din categorie de vârstă mai mare.

Când are un adversar puternic, se concentrează mai mult. Este răbdător, atent, meticulos. Niciodată nu se grăbește. Este un perfecționist în ansamblu. Peretele din camera lui este plin cu medalii și cupe, de la diferite competiții naționale, cele mai multe fiind de locul 1. Acum se pregătește pentru Campionatul European de Șah din Grecia care speră să se țină și spune că se vede printre primii 3.

Din păcate, investițiile financiare pentru participarea la competiții sunt foarte mari. Spre exemplu, la campionatul național, unde au trebuit să stea 8 zile, au plătit 4000 de lei doar pe cazare. Părinților nu le dă nimeni acești bani, deși există cluburi în țară care primesc bani de la stat sub diferite forme, ori prin Ministerul Educației, ori prin Ministerul Sportului. Uneori chiar și administrațiile locale investesc în acești copii, însă, în șah, federația învestește doar după ce copilul împlinește 16 ani. 

×
Subiecte în articol: vladimir șofronie
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close