'Noi sprijinim guvernul sirian în confruntarea cu agresiunea teroristă, i-am furnizat și îi vom furniza asistența militară și tehnică necesară și invităm și alte state să ni se alăture', a spus Putin, estimând că, 'dacă Moscova nu ar fi sprijinit Siria, situația din această țară ar fi fost mai gravă decât în Libia, iar fluxul de refugiați ar fi fost și mai mare'.
Sprijinul acordat de Moscova 'guvernului legitim al Siriei nu este legat în niciun fel de afluxul de refugiați (în Europa) din țări precum Libia, Irak, Yemen, Afganistan și alte state', a ținut să sublinieze liderul rus în același discurs, respingând încercările de a atribui Rusiei vina pentru afluxul de refugiați sirieni în Europa.
'Vedem astăzi că se fac încercări de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru această problemă. Se spune că problema refugiaților a apărut ca urmare a faptului că Rusia sprijină guvernul legitim din Siria', a spus el, atrăgând atenția că populația fuge din Siria în primul rând din cauza acțiunilor militare, 'impuse în mare măsură din afară' și ca urmare a atrocităților comise de teroriști.
Potrivit lui Putin, fără implicarea regimului de la Damasc și a armatei siriene este imposibilă izgonirea teroriștilor din Statul Islamic de pe teritoriul Siriei și, în genere, din regiune. Președintele Bashar al-Assad este dispus să coopereze cu 'forțele sănătoase' ale opoziției siriene, a insistat Putin. Liderul rus a făcut apel la comunitatea internațională să lase deoparte ambițiile geopolitice și utilizarea standardelor duble în lupta împotriva terorismului și să-și unească eforturile împotriva acestei amenințări.
Rusia propune unificarea în cadrul unei coaliții lărgite a eforturilor tuturor părților dispuse să contribuie la lupta împotriva terorismului, a spus președintele Vladimir Putin, indicând că acestui efort ar trebui să i se alăture și guvernul de la Damasc, și kurzii și alte forțe din regiune, în lipsa unui astfel de demers fiind imposibil de rezolvat alte probleme urgente, precum criza refugiaților.
Angajarea tot mai activă a Rusiei în Siria a suscitat preocupări în ultimul timp din partea SUA și NATO în condițiile în care Moscova susține guvernul lui Bashar al-Assad și dorește să se alăture unei coaliții internaționale împotriva jihadiștilor din Statul Islamic. Washingtonul, care sprijină opoziția față de regimul Bashar al-Assad, consideră că amplificarea prezenței ruse în Siria va duce la escaladarea situației și la o posibilă reîntâlnire între vechii inamici din perioada Războiului Rece pe câmpul de luptă.
Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă este un bloc condus de Rusia în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente), din care mai fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan.