Conferința de presă a fost transmisă în direct de Antena 3 CNN.
În ultimele ore, ministrul austriac a efectuat vizite la sediul Poliției de Frontieră și la Centrul operațional de comandă, conform programului anunțat de omologul român.
Într-o primă declarație înainte de convorbirile oficiale cu Bode, Karner a spus că nu poate oferi o dată pentru intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Demnitarul de la Viena a apreciat că "suntem departe de momentul în care putem spune că sistemul frontierelor externe este funcțional".
La conferința de presă de la București, Lucian Bode a indicat importanța Austriei, ca partener al României.
El a adăugat însă că nu este normal ca țara noastră să aibă doar obligații pe linia asigurării securității la frontierele externe europene și să fie, în același timp, "privată de drepturile ce i se cuvin".
Lucian Bode: "România este unul dintre principalii contributori la consolidarea securității frontierelor externe ale UE"
- Am discutat despre colaborarea bilaterală și în plan european, în domeniul afacerilor interne
- Am discutat despre aderarea României la spațiul Schengen în cursul acestui an, obiectiv de importanță majoră pentru România
- Am continuat discuțiile la sediul Centrului Operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră și am avut ocazia să vedem împreună modul profesionist în care România asigură securitatea cetățenilor europeni
- Este în interesul nostru comun să continuăm constructiv discuțiile pentru deblocarea situației actuale
- L-am asigurat pe omologul meu că înțelegem foarte bine preocuparea Austriei cu privire la gestionarea migrației ilegale și, drept dovadă, ne-am implicat foarte activ în combaterea acestui fenomen, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european
- Odată depășită emoția momentului 8 decembrie 2022 (când Austria a blocat România în Schengen, n.r.), subliniez că este esențial echilibrul între drepturi și obligații.
- Nu este firesc ca România să își asume doar obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin.
- România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității UE și este unul dintre principalii contributori.
- Abordăm cu toată seriozitate rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE (...) iar rezultatele noastre vorbesc de la sine.
- Am reușit să punem în mișcare inițiative la nivel bilateral și european. Cel mai recent exemplu este participarea României la proiectul pilot de la frontiera cu Serbia, proiect propus de Comisia Europeană, pentru punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European din luna februarie a acestui an.
- Implicarea noastră s-a materializat rapid, astăzi au avut loc întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a discuta stadiul de implementare al proiectului-pilot, care a pornit de la bunele practici dezvoltate de România în domeniul gestionării frontierelor, azilului și returnării.
- România s-a alăturat acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea problemelor generate de migrație și pentru a arăta, încă o dată, că acționăm întotdeauna în spiritul solidarității și responsabilității europene.
- Suntem alături de Austria și de statele membre afectate de problema migrației. România, din poziția sa strategică, joacă un rol-cheie în securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Gerhard Karner: "Am înțelegere pentru așteptările românilor, dar și austriecii au probleme"
La rândul său, Gerhard Karner a confirmat că a avut "în ultimele săptămâni" numeroase contacte cu omologul Lucian Bode.
- Am avut discuții necesare, inclusiv cuvinte grele, care au trebuit spuse.
- Am semnat astăzi acorduri pentru lupta împotriva călăuzelor și mulțumesc Poliției Române de Frontieră, care a dus la arestarea unor călăuze inclusiv de origine română.
- Avem nevoie să punem presiune pe Comisia Europeană pentru o securitate mai mare la frontiere
- Anul trecut, în Austria, am avut peste 110.000 de persoane intrate ilegal, din care peste 80.000 neînregistrate.Asta înseamnă că sistemul nu funcționează. De aici și concluziile Consiliului JAI (unde Karner a votat împotriva României în Schengen, n.r.) de anul trecut.
- M-a impresionat astăzi ce progrese au fost făcute pe proiectul pilot.
- Îmi asum că și eu voi sprijini România în fața Comisiei pentru a obține tot ce e necesar în acest proiect pilot.
- Am semnat astăzi un plan pentru combaterea migrației ilegale, cu măsuri concrete
- Am fost și la Poliție de Frontieră, unde am văzut ce lucruri minunate se fac pe zona lor de competență
- România și ministrul Bode sunt partenerul meu pentru a crea presiune la Comisia Europeană, în vederea îmbunătățirii sistemului la frontiere
- Am o mare înțelegere pentru așteptările României, dar trebuie să înțelegeți că și cetățenii austrieci au aceste probleme când sunt supuși acelor controale (intra-europene, n.r.) în Germania
- Ați făcut progrese, dar trebuie să vă spun că mai este o cale lungă
Vizita a ministrului austriac este privită ca un moment de dezgheț între Viena și București, dar așteptările privind subiectul Schengen au fost, de la început, modeste, notează Antena 3 CNN.