Antena 3 CNN Actualitate Visa Waiver. Care vor fi condițiile pentru a călători în SUA fără viză

Visa Waiver. Care vor fi condițiile pentru a călători în SUA fără viză

pasaport getty images
Visa Waiver. Care vor fi condițiile pentru a călători în SUA fără viză. Foto: Getty Image
de Laura Dinu    |    10 Oct 2024   •   15:55

Programul Visa Waiver (VWP) le permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească în Statele Unite, pentru turism sau afaceri, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Cu toate acestea, turiștii trebuie să aibă o aprobare valabilă a Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească anumite condiții. 

După implementarea programului Visa Waiver, cetățenii români care vor călători în Statele Unite vor putea face acest lucru fără a solicita o viză tradițională, însă doar dacă vor îndeplini următoarele cerințe. 

  • Cetățenie într-o țară participantă. Numai cetățenii țărilor incluse în programul Visa Waiver vor putea beneficia de călătorii fără viză.
  • Înregistrare prin ESTA. Călătorii trebuie să obțină o autorizație electronică de călătorie (ESTA) înainte de plecare. Aceasta este o procedură simplificată, online, și trebuie completată cu câteva zile înainte de zbor.
  • Durata șederii. Călătoria trebuie să fie limitată la maximum 90 de zile. Dacă planificați o ședere mai lungă, va fi necesară obținerea unei vize standard.
  • Tipul călătoriei. Programul este valabil doar pentru vizite în scopuri turistice, de afaceri sau pentru tranzit. Dacă scopul vizitei implică studii, muncă sau alte activități specifice, va fi nevoie de o viză corespunzătoare.
  • Pasaport biometric: Pașaportul trebuie să fie biometric și să fie valabil pe toată durata călătoriei.
  • Bilete de întoarcere sau pentru o altă destinație: Este necesar să aveți un bilet de întoarcere sau către o altă destinație, care să dovedească intenția de a părăsi SUA în termen de 90 de zile.

Categoriile de români care vor avea oricum nevoie de viză pentru SUA

Anumite categorii de cetățeni români care călătoresc în Statele Unite vor avea în continuare nevoie de viză, chiar dacă România va fi inclusă în program. Potrivit travel.state.gov, aceste categorii includ:

  1. Persoanele care au călătorit sau au fost prezente în țări precum Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria, Yemen sau Coreea de Nord, după data de 1 martie 2011.
  2. Cei care au călătorit în Cuba după 12 ianuarie 2021.
  3. Persoanele care dețin dublă cetățenie cu una dintre aceste țări (de exemplu, Iran, Siria, Coreea de Nord, Sudan, Cuba).

Acești indivizi nu vor putea utiliza programul VWP și vor trebui să solicite o viză pentru a călători în Statele Unite, în conformitate cu legislația adoptată pentru prevenirea terorismului.

Cu toate acestea, ”dacă sunteţi cetăţean al unei ţări membre a programului Visa Waiver şi aţi fost înştiinţat că nu mai puteţi călători în SUA cu acest program şi sunteţi şi cetăţean al uneia dintre următoarele ţări: Iraq, Iran, Sudan sau Siria, sau aţi călătorit recent în aceste ţări, puteţi solicita o programare de urgenţă, în cazul în care trebuie să călătoriţi urgent. Vă rugăm să specificaţi data şi scopul călătoriei în solicitarea dumneavoastră”, scriu reprezentanții Ambasadei SUA în România

Documente necesare pentru a călători în SUA după acceptarea în program

După acceptarea României în programul Visa Waiver, cetățenii români care vor dori să călătorească în SUA fără viză vor avea nevoie de următoarele documente și proceduri, potrivit usahelp.us.com.

  • Pașaport biometric. Trebuie să aveți un pașaport biometric valabil pentru întreaga perioadă a călătoriei. 
  • Autorizare ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Va fi necesar să obțineți o aprobare electronică de călătorie prin intermediul sistemului ESTA. Aceasta poate fi solicitată online, înainte de plecare, și este obligatorie pentru toți călătorii care doresc să intre în SUA fără viză. 
  • Bilet de întoarcere sau către o altă destinație. Călătorii trebuie să dețină un bilet de întoarcere sau un bilet către o altă destinație care să confirme că vor părăsi SUA în termen de 90 de zile.
  • Dovada scopului călătoriei. Deși nu este un document formal specific, este posibil ca autoritățile de frontieră să solicite informații cu privire la scopul călătoriei (turism, afaceri, tranzit) și la locul de cazare pe durata șederii în SUA.

Ce trebuie să facă cei cărora le este refuzată emiterea unei autorizații de călătorie

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că procentul de refuzare al emiterii unei autorizații de călătorie este foarte mic, dar cei care sunt în această situație vor fi redirecționați către Ambasada Statelor Unite, unde vor da interviu pentru viză.

„Se fac verificări automate de către partea americană. Există un sistem de corelare a bazelor de date cu partea română și cine este refuzat de la emiterea acestei autorizații de călătorie este îndrumat spre Ambasada Statelor Unite pentru a urma acest proces pentru o viză cu interviu. Dar procentul celor care primesc această autorizație electronică de călătorie este foarte mare, peste 90%”, a explicat Andrei Muraru în exclusivitate la Antena 3 CNN

Când ar putea intra România în programul Visa Waiver

Potrivit acestuia, românii ar putea vizita SUA fără viză începând cu luna martie - aprilie a anului următor. 

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025. Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a anunțat Andrei Muraru.

42 de țări fac parte din programul Visa Waver

Programul Visa Waver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din 42 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru sejururi de până la 90 de zile fără viză, îndeplinind însă anumite condiții. În schimb, acele 42 de țări trebuie să permită cetățenilor și cetățenilor americani să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară de timp fără viză în scopuri de afaceri sau turism, scrie cbp.gov.

„Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state, 41 plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion. Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri. Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a mai explicat Andrei Muraru în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: programul Visa Waiver viza sua
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close