În România nu există deocamdată niciun caz de infecţie cu virusul West Nile, transmis de ţânţari. Institutul Cantacuzino a anunţat, luni dimineaţă, că probe recoltate de la două persoane diagnosticate cu meningită virală, suspecte că au contractat virusul West Nile, sunt negative.
"Ambele probe sunt negative. În România, până în prezent, nu a fost înregistrat niciun caz de infecţie cu acest virus transmis prin înţepătura de ţânţar", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, citându-l astfel pe directorul Institutului Cantacuzino.
Doi bărbaţi, de 18 şi 43 de ani, din Tulcea, au fost internaţi săptămâna trecută în spital, fiind suspectaţi că au luat virusul West Nile prin înţepături de ţânari.
Specialiştii în sănătate publică recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. În plus, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.
În cazul în care prezentaţi orice simptom de boală, prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie. Simptomele sunt febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.
Antena3.ro