Antena 3 CNN Actualitate Virusul West Nile, în România: Află care sunt simptomele şi cum putem preveni îmbolnăvirea

Virusul West Nile, în România: Află care sunt simptomele şi cum putem preveni îmbolnăvirea

2 minute de citit Publicat la 08:11 31 Aug 2010 Modificat la 08:11 31 Aug 2010
Virusul West Nile, în România: Află care sunt simptomele şi cum putem preveni îmbolnăvirea

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că două persoane au murit la noi în ţară în urma infectării cu virusul West Nile. Este vorba despre doi pacienţi în vârstă de 75 şi respectiv 79 de ani. Cele două decese s-au înregistrat la Bucureşti şi Constanţa. West Nile este un arbivirus care se transmite foarte uşor printr-o simplă înţepătură de ţânţari şi care poate declanşa afecţiuni serioase, cea mai  de temut fiind meningita. Acesta nu se transmite, însă, şi de la om la om.

Virusul a fost desoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Interesul experţilor faţă de virusul West Nile a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în New York City, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri  soldate cu 7 morţi.

Meningita şi encefalita West Nile sunt cauzate de pătrunderea virusului în zona meningelui, membrana care "îmbracă" creierul. Primele simptome apar de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.

Simptomele infectării cu West Nile

Aproximativ o persoană din 150 infectate cu virusul  West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Principalele simptome sunt febra, durerile intense de cap, vărsăturile, durerile abdominale, musculare sau articulare. Însă mai grav este că meningita provocată de West Nine este de cele mai multe ori asimptomatică. 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

În cazul în care prezentaţi, însă, simptome severe trebuie să vă prezentaţi de  urgenţă la medic. În cele mai grave cazuri se poate ajunge la convulsii şi chiar paralizie. Bolnavul nu suportă lumina şi are tendinţa de a sta cu genunchii îndoiţi şi cu capul nemişcat. În şase-şapte ore de la instalarea primelor simptome, persoana infectată nu-şi mai poată mişca gâtul şi capul. 

Prevenţia, cel mai bun tratament


În ceea ce priveşte tratamentul, nu există unul specific pentru  tratarea virusul West Nile.  Medicul face numai tratament simptomatic. Mai  exact, dacă infecţia se manifestă prin greaţă, bolnavul primeşte medicaţie  pentru aceste simtome, dacă are dureri de cap - din nou medicamente  specifice.

Aşadar cea mai sigură metodă de tratament rămâne prevenţia. Autorităţile ne recomandă să purtăm haine, care să ne acopere corpul, să evităm parcurile sau lacurile şi să punem plase de ţânţari la geamuri. De asemenea din jurul casei trebuie îndepărtate recipientele cu apă stătută în care se dezvoltă larvele de ţânţari. Şi autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţii intense şi de secare a bălţilor care favorizează înmulţirea ţânţarilor.

SIMPTOME

-febră
-dureri intense de cap
- greaţă şi vărsături
-dureri musculare
-ameţeală
- frisoane
- fotofobie
-redoarea de ceafă 

RECOMANDĂRI

Prevenirea meningitei West Nile:

- îmbrăcăminte care să acopere corpul
- unguente împotriva ţânţarilor
- plase speciale la uşi şi la ferestre
- îndepărtarea surselor de apă stătută
- dezinsecţii

Antena 3


×
x close