Antena 3 CNN Actualitate Virusul ucigaș face ravagii în lume. Cât de mare e riscul pentru România. Cercel: „Suntem pregătiți să intervenim dacă e cazul!”

Virusul ucigaș face ravagii în lume. Cât de mare e riscul pentru România. Cercel: „Suntem pregătiți să intervenim dacă e cazul!”

S.T.
2 minute de citit Publicat la 13:39 27 Ian 2020 Modificat la 13:39 27 Ian 2020
o_1dvjcn03rr5256dcug17kh5fvb.jpg

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a spus că „discutăm despre o boală care întrunește toate caracteristicele de urgență globală”.

„În China evoluează rapid numărul de cazuri confirmate. Cifrele globale nu s-au schimbat. Chiar dacă discutăm de aproape 3.000 de cazuri în China discutăm de 80 de decese, deci mortalitatea de 2-4%.

(...) În afara Chinei, îmbolnăvirile sunt doar la persoane care au fost în China sau au fost în contact cu persoane din China”, a spus medicul, luni, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Atenție! Infecția cu virusul din China seamănă cu gripa, dar în primele zile nu manifestă febră.

Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a declarat că majoritatea cazurilor sunt forme ușoare de îmbolnăvire – 75%.

„În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă cu totul datele privind persoanele care intră în țară”, a spus el.

Streinu-Cercel: Riscul ca virusul să ajungă în România este mic!

- La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți, asigură el.

- Nu avem de ce să monitorizăm comunitățile de chinezi din România.

- Urmărim persoanele care intră în țară și vin din China, după 14 zile sistăm monitorizarea.

Alertă din cauza gripei, ședință de urgență

Nu există teste rapide pentru noul coronavirus. Cercel: „Suntem pregătiți să intervenim dacă e cazul!”

„Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronarovirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a spus Streinu-Cercel.

-Primele 10 cazuri de coronavirus vor fi dirijate la „Matei Balș”.

- Dacă un comandant atenționează că are cazuri de pacienți bolnavi, procedura e ca avionul să fie tras pe o pistă laterală, debarcați pasagerii imediat și vine echipa medicală și preia bolnavul și îl transportă la „Matei Balș”.

- Nu există risc pentru ambulanță sau ambulanțier, vor purta măști.(...) Important e să identificăm acei pacienți de urgență zero!

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente. 

Ministrul Sănătății declară că se poate identifica coronavirusul la „Matei Balș”. Ulterior va putea fi identificat și în celelalte centre din țară.

„Am luat legătura cu CNAS pentru implementarea concediului medical pentru cei din ansamblul de la Mioveni care sosesc mâine din China”, a spus ministrul Victor Costache.

Potrivit ministrului, sunt argumente pro și contra pentru termoscannere în aeroporturi.

Citiți și:

Număr de solicitări record la Salvarea București-Ilfov. Apel la populaţie: Luați legătura în primul rând cu medicul de familie pentru cazurile de viroze!

×
Etichete: coronavirus
x close