Antena 3 CNN Actualitate Virusul ucigaș din China poate suferi mutaţii şi se poate răspândi mai mult

Virusul ucigaș din China poate suferi mutaţii şi se poate răspândi mai mult

S.T.
1 minut de citit Publicat la 10:40 22 Ian 2020 Modificat la 10:40 22 Ian 2020
Virusul ucigaș din China poate suferi mutaţii şi se poate răspândi mai mult
Foto: Pexels

Un bilanţ publicat cu o zi înainte raporta șase decese, toate în Wuhan, oraşul considerat centrul epidemiei.

Vice-ministrul Comisiei Naţionale de Sănătate, Li Bin, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că virusul a fost diagnosticat la 440 de pacienţi, în creştere de la un număr raportat anterior de 300 de cazuri.

Virusul, care se transmite prin căile respiratorii, „ar putea suferi mutaţii şi s-ar putea răspândi mai uşor”, a avertizat el.

Aproape jumătate din provinciile chineze sunt afectate de această epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai şi Beijing. 

Autorităţile se tem că virusul se poate răspândi din cauza vacanţei ocazionată de Anul Nou chinezesc, care începe vineri - în timpul căreia sunt înregistrate anual sute de milioane de călătorii cu autobuzul, trenul şi avionul în toată ţara, dar şi în afara ei.

În timp ce cazuri de infectare cu acest nou coronavirus au fost confirmate în alte părţi din Asia şi Statele Unite (un caz a fost confirmat în statul Washington), un comitet ad-hoc al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se întruneşte miercuri de la ora 18:00 GMT pentru a stabili dacă va declara această epidemie „o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”. OMS a folosit până acum acest termen doar pentru cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns internaţional viguros, cum ar fi gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra hemoragică Ebola, care a făcut ravagii într-o parte din Africa de Vest din 2014 în 2016 şi în RDC din 2018.

Virusul a fost depistat în decembrie în Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori , într-o piaţă angro de fructe de mare şi peşte.

Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie ce cuprinde un număr mare de virusuri. Ele pot să provoace boli benigne la om (precum răcelile), dar şi afecţiuni mai grave, chiar letale.

Citiți și:

Autorităţile române sunt în alertă. Epidemia ar putea ajunge şi la noi în ţară! Ce trebuie să știm

×
Etichete: coronavirus
x close