Antena 3 CNN Actualitate Virgil Popescu a dat raportul în ședința de Guvern, cu privire la accidentul de la CE Oltenia în care au murit trei mineri

Virgil Popescu a dat raportul în ședința de Guvern, cu privire la accidentul de la CE Oltenia în care au murit trei mineri

Alexandra Dima
3 minute de citit Publicat la 12:16 26 Ian 2023 Modificat la 12:55 26 Ian 2023
Virgil Popescu
Virgil Popescu Sursa foto: Antena 3 CNN

Minsitrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, în ședința de Guvern, că a fost finalizat raportul după accidentul de la Mina Jilț, în care trei oameni au murit. Acesta a spus că principala cauză a fost că oamenii au fost transportați cu un microbuz de marfă, dar sunt și alte deficiențe.

În accidentul din 17 ianuarie în care trei oameni au murit și 10 au fost rănite, principala cauză a fost că cele două echipe de reparații care s-au deplasat de la locul reparației la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă.

„Era un mijloc care nu putea transporta persoanele împreună cu echipamentele. Acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum destul de greu, chiar foarte greu de practicat de acea mașină și în acea perioadă. Trei persoane au decedat, principala cauză fiind tocmai folosirea acestui vehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic fără nicio protecție pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că s-a deplasat la carieră la Târgu Jiu și prima măsură a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspunde de toate exploatările miniere de la CEO Oltenia, a directorului unității miniere Jilț, adică cele două cariere Jilț sud - unde s-a întâmplat accidentul - precum și a Jilț nord. De asemenea, a fost schimbat și șefului carierei Jilț sud.

Citeşte şi: Șeful CE Oltenia, Daniel Burlan, a fost demis, împreună cu Marius Negru

„Corpul de control a venit imediat la CEO, a încheiat raportul preliminar. Principala cauză este stipulată și în raportul preliminar al Corpului de Control, În urma concluziilor preliminare, în data de 23 ianuarie am cerut schimbarea din funcție a ultimilor doi membri ai Directoratului CEO. Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcție în ultimele două zile de către Consiliul de Supraveghere. De asemenea, s-au constatat deficiențe în cadrul activității CEO, pentru care s-a dispus remedierea. Gradul de uzură al mașinilor și durata de viață a acestora este de peste 40 de ani (...). Am dispus, de asemenea, extinderea controlului pentru toate achizițiile de la CEO în paralel cu verificarea programelor de investiții și modul de plată al furnizorilor și a termenelor de plată, pentru că drumurile, acolo unde sunt benzile staționare, ar trebui făcute profesionist, ar trebui pietruite, nu ar trebui să fie spălate de ploi”, a mai spus ministru.l Energiei, Virgil Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut și un raport din partea Ministerului Muncii în cazul accidentului de la Mina Jilț Sud.

Ministrul Muncii susține că a găsit nereguli la mină și după producerea accidentului

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că a găsit nereguli la mina Jilț Sud și după producerea accidentului în care au murit trei muncitori. A fost frapant pentru noi, a dezvăluit reprezentantul Guvernului.

„După producerea evenimetrul, perimetrul nu a fost asigurat și au apărut niște modificări”, a dezvăluit ministrul Muncii în timpul ședinței de Guvern de joi.

Alte nereguli au fost găsite în următoarele zile.

„Frapant pentru noi, imediat după acest eveniment, în data de 23 când a fost acea grevă spontană, ne-am deplasat la fața locului și... practic, mașini cu cauciucuri deteriorate și tot în condiții care nu erau tocmai propice acestui transport”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a dispus sistarea utilizării mașinilor neomologate.

„Am sistat transportul cu autovehicule neomologate până la remedierea lor sau până la înlocuirea cu alte vehicule”, a adăugat ministrul Muncii.

Budăi a mai arătat că în ultimii șase ani la Complexul Energetic au fost făcute peste 150 de controale și au fost aplicate peste 200 de sancțiuni.

„Din 2016 încoace, au fost 158 de controale, cu 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în cuantum de 436.000 de lei, au fost contestate în instanță”, a precizat Marius Budăi.

Potrivit acestuia, peste 95% dintre contestații au fost respinse.

×
x close