Antena 3 CNN Actualitate Virgil Popescu, avertisment dur: ”Urmează un an greu!”

Virgil Popescu, avertisment dur: ”Urmează un an greu!”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:54 02 Iun 2023 Modificat la 14:54 02 Iun 2023

"Cu această ocazie am transmis că ar fi o greșeală să credem că vom avea parte de un an ușor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată.

Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat", transmite Virgil Popescu.  

Cât vor plăti românii în plus pentru facturi, dacă se elimină plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

În ultima vreme se vehiculează, din ce în ce mai des, că plafonarea facturilor la energie și gaze nu ar mai fi necesară, ținând cont de faptul că prețurile au scăzut față de anul trecut. Însă românii sunt speriați de valoarea facturilor pe care o vor plăti în cazul în care această plafonare va dispărea.

Chiar și în rândul autorităților au apărut voci care au spus că este nevoie de o analiză pentru a se stabili dacă mai este nevoie de o plafonare a prețurilor sau dacă românii vor rămâne fără acest ajutor de la stat.  

Citește și: Klaus Iohannis cere reexaminarea legii legată de modificări şi regularizări la energie şi gaze: "Veniturile bugetare se diminuează"

Cu toate acestea, valoarea facturilor va crește semnificativ în momentul în care se va renunța la plafonare.  

Cât vor plăti românii în plus

Pentru o comparație, a fost luată în calcul factura lui Marian L., un consumator casnic din București. Acesta locuiește într-un apartament cu două camere pentru care, în luna martie, a plătit o factură de 48,96 lei, la un consum de 72 kWh. 

Ținând cont de faptul că bărbatul a avut un consum de sub 100 kWh/lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh. 

Hotnews.ro a analizat, cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, cât ar trebui să plătească bărbatul dacă factura nu ar mai fi plafonată.  

Prima ofertă de pe comparator este a unui furnizor care vine cu o ofertă de 0,73 lei/kWh. La acest preț, Marian ar ajunge la o factură de 52 de lei, cu 8% mai mare decât prețul plafonat.  

Citește și: Klaus Iohannis cere reexaminarea legii legată de modificări şi regularizări la energie şi gaze: "Veniturile bugetare se diminuează"

A doua ofertă ar crește factura cu 12%. Mai exact, Marian ar plăti o factură de 54,19 lei. 

Iar prețurile continuă să urce. Semnificativ chiar. Următoarele oferte cresc valoarea facturii cu nu mai puțin de 78%. Cu alte cuvinte, Marian ar plăti o factură aproape dublă, de 85 de lei.  

Iar asta nu este tot. Topul este completat de două oferte care duc factura la o valoare de 87, respectiv 88 de lei.  

Cu alte cuvinte, chiar dacă prețurile pe piața angro la energie sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele de pe piață, în acest moment, sunt mult mai ridicate decât prețul plafonat.  

Diferențele între plafon și primele oferte sunt însă mult mai mici decât în ultimele luni.  

Diferențe mai mari pentru cei care locuiesc la munte

Pe de altă parte, pentru cei care locuiesc la munte, diferențele sunt mai mari. Și asta deoarece consumul acestora este încă mare, din cauza temperaturilor scăzute. De exemplu, Adriana V., din Brașov, a consumat în luna martie 2.921 kWh, pentru care a plătit o factură plafonată de 662 de lei.  

Tot cu ajutorul comparatorului de prețuri, putem vedea că cea mai bună ofertă pentru consumul acesteia crește factură cu 27%. Mai exact, Adriana va plăti 844 de lei pentru același consum.  

Următoarele oferte cresc valoarea la 905 lei, adică facturi cu 36% mai mari.  

×
Etichete: Virgil Popescu
x close