Antena 3 CNN Actualitate Vinul biodinamic, vinul de la care nu te doare capul pe pandemie

Vinul biodinamic, vinul de la care nu te doare capul pe pandemie

1 minut de citit Publicat la 22:00 11 Apr 2020 Modificat la 22:00 11 Apr 2020
o_1e5l9pn5rk8o197r1juvvb4hgnb.jpg

Acesta poartă semnătura reputatului specialist Leonello Anello, doctor în agricultură biodinamică. Agronomul italian este creatorul sistemului de certificare biodinamică adoptat de tot mai multe crame din întreaga lume. Iar pentru România este o premieră colaborarea cu unul dintre producătorii de vin organici, care acum iată lansează și gama de vinuri biodinamice.

Dar ce este vinul biodinamic? 

Este un vin viu pentru că strugurii din care este obținut nu este atins de progresul tehnologiei, doar natura este lăsată să acționeze fără intervenția omului. Este produs fără utilizarea de pesticide, fungicide, antibotice și îngrășăminte chimice din fermentații spontane fără nicio corecție la must și vin timp de 14 luni în tancuri de ciment, fără filtrare la îmbuteliere. Vinificarea pe Domeniul Bogdan se face doar cu drojdii sălbatice, fără drojdii selecționate. 

Luna, mister și știință, de la natură

Vinul biodinamic se realizează în funcție de fazele lunii când seva urcă sau coboară în vița de vie. E un întreg ritual, aproape sacru, tocmai de aceea producătorii au ales să numească acest vin “Pătrar” care a fost lansat de sărbători pe piață în trei variante ediții limitate: Syrah - 2386 de sticle, Merlot - 3971 de sticle și Feteasca – 2012 de sticle. Toate exprimă cât se poate de fidel terroirul de Dobrogea. 

Merlot

Merlot Pătrar este născut din solul cel mai bogat în humus, cernoziomul, cu capriciile climei temperat-continentală, și se arată de un roșu rubiniu intens. Este de o fructuozitate generoasă care ne amintește de țară și pădure, foarte bine structurat, cu taninuri ferme și un caracter puternic.

Asociere culinară: Ciuperci umplute cu spanac, jumări de Mangaliță și rasol de vită

Fetească Neagră

Feteasca Pătrar, născută tot din solul cel mai bogat în humus, cernoziomul, cu capriciile climei temperat-continentală, se arată de un roșu vișiniu blând, iar caracterul ei ne trimite de la fructat la pământiu, cu o structură delicată și taninuri moi.

Asociere culinară: musaca dobrogeană, sarmale în foi de viță (preferabil de Fetească Neagră) și tochitură de porc.

Syrah

Syrah Pătrar are culoarea roșu grena, iar caracterul său vegetal, care ne trimite cu gândul către cafea verde, este în armonie cu infuența stejarului. Asociere culinară: Gulaș de vită, ruladă de miel cu ierburi sau paste cu hribi si trufe.

×
Etichete: pandemie vin
x close